Praga nocturna si diurna cu literatura romana

Praga nocturna si diurna cu literatura romana

0 311

Institutul Cultural Roman (ICR) din Praga promoveaza literatura romana, in perioada 13 – 17 mai, in cadrul a doua manifestari internationale de amploare din Cehia: „Noaptea Literaturii” si Targul International de Carte „Lumea Cartii”, ambele evenimente fiind incluse in programul cultural al Presedintiei UE detinute de Cehia.
”Noaptea Literaturii” este organizata de EUNIC Praga, aflat sub presedintia Institutului Cultural Roman din Praga, in deschiderea editiei din acest an a Targului International de Carte „Lumea Cartii”.
Intre orele 18.00 si 23.00, in 12 locuri din Praga se vor desfasura simultan lecturi publice din literaturile Europei.
Fragmente din romanul „Intoarcerea huliganului”, de Norman Manea, vor fi prezentate publicului ceh din jumatate in jumatate de ora, in lectura actorului Jiøí Ornest, la sinagoga Maisel din Praga.Volumul „Intoarcerea huliganului”, recent tradus in limba ceha de Jiøí Nasinec, a aparut la sfarsitului anului trecut la editura Dybbuk din Praga.
Dupa „Noaptea Literaturii”, urmeaza patru zile de targ: intre 14 si 17 mai se va desfasura Targul International de Carte „Lumea Cartii” sub tematica ’27 from 27 / Europe in Literature – Literature in Europe, Fantasy and Creativity, Literature and Education’.
Standul Romaniei, organizat de ICR din Praga si Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din Romania, va gazdui in zilele de targ prezentari de autor, lecturi in limba romana si in limba ceha din creatii literare romanesti, invitati fiind Dumitru Tepeneag, Dan Sociu, Mihai Sin.
In standul national va fi lansat volumul „Hotel Europa”, de Dumitru Tepeneag, traducerea in limba ceha apartinandu-i lui Tomas Vasut, cartea fiind publicata de editura Dybbuk din Praga.
De asemenea, standul Romaniei va gazdui si lansarea volumului bilingv „Mircea Eliade v evropském kontextu. Mircea Eliade in context european”, in prezenta doamnei Libuse Valentova, editorul volumului si conducatorul Departamentului de Studii Romanesti de la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii Caroline din Praga.
Tot la standul Romaniei, Mihai Sin va intra in dialog cu publicul ceh si isi va prezenta ultimele creatii literare.
In afara standului, literatura romana va fi reprezentata de Dan Sociu la doua din evenimentele cele mai importante programate in cadrul targului: conferinta-dezbatere pe tema „Revolutia in orase: Transformarile anului 1989 din capitalele central-europene” si seara de poezie europeana contemporana de la Teatrul literar Viola.
Totodata, literatura romana, alaturi de cea ceha, poloneza, germana, maghiara si bulgara, va fi prezenta in cadrul evenimentului organizat in Targ de revista literara PLAV, sub genericul „Demolarea zidului: Evenimentele anului 1989 in literatura tarilor de dupa Cortina de Fier”.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.