Somerii NU mai au voie sa refuze locuri de munca

Somerii NU mai au voie sa refuze locuri de munca

0 213

Somerii trebuie sa „munceasca” mult pentru indemnizatia pe care o primesc de la stat.
Acestia nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, regula care va fi aplicata din 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.
Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu. „Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca“, este stabilit prin noua ordonanta a Guvernului.
Actul normativ stabileste totodata ca plata indemnizatiei de somaj va inceta la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor, fara alte conditii. Noua regula va fi aplicata de la 1 ianuarie 2011.
Actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara, ca in prezent.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare. In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.