Cancerului si chirurgia luminata !!

Cancerului si chirurgia luminata !!

0 325

O echipa de oameni de stiinta de la University of California din San Diego, a anuntat ca a reusit sa eficientizeze procesul chirurgical in cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei harti luminoase a tesutului tumoral, astfel incat acesta sa poata fi extras in totalitate, informeaza saptamanalul The Economist.
Diagnosticarea unui cancer este urmata de regula de o interventie chirurgicala. Inainte de chimioterapie sau de orice alte forme de tratament oncologic, interventia chirurgicala pentru extirparea si analizarea tesutului canceros reprezinta de obicei prima optiune pentru medici. Daca interventia chirurgicala este un succes aceasta boala necrutatoare poate fi invinsa. Chiar daca nu reuseste, interventia chirurgicala ii ofera medicului oncolog posibilitatea de a afla exact cu ce tip de cancer se confrunta, cat este de extins si ce ar mai trebuie facut pentru a salva viata pacientului.
Insa, desi terapiile complementare si metodele de diagnoza a cancerului au evoluat constant de-a lungul anilor, tehnicile chirurgicale au ramas oarecum „primitive”. Medicul patrunde cu bisturiul in zona afectata de cancer si indeparteaza cat mai mult tesut tumoral gaseste, in speranta ca-l va extrage in totalitate. Mostre din tumoarea extrasa sunt trimise in laborator pentru a se identifica cu exactitate tipul sau si pentru a se determina daca partea exterioara este inconjurata de tesut sanatos, fapt care constituie confirmarea ca tumoarea a fost extrasa in intregime. In cazul in care nu s-a reusit extragerea in totalitate a tumorii, chirurgul trebuie sa opereze din nou pentru a indeparta ceea ce a mai ramas din aceasta.
Prof. dr. Roger Tsien si colegii sai de la University of California din San Diego (UCSD), incearca sa scurteze acest ciclu si sa eficientizeze interventiile chirurgicale prin crearea unei harti bioluminiscente a tesutului tumoral, astfel incat medicii sa poata extrage totul din prima interventie. Dr Tsien, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 2008 pentru studiile sale cu privire la proteina verde fluorescenta, sustine ca a gasit o cale prin care poate face celulele canceroase sa straluceasca. In acest fel chirurgii vor sti cu usurinta ce trebuie sa indepartat si ce nu in cazul tumorilor canceroase.
Atasarea unor semnalizatori fluorescenti de corpul celular este usor de obtinut. Celulele au la exteriorul membranei o sarcina electrica negativa, motiv pentru care nu este nevoie decat ca moleculele fluorescente ce urmeaza sa fie atasate sa fie incarcate pozitiv. Mai greu este insa ca aceste molecule fluorescente sa se ataseaze doar de tesutul tumoral pe care este nevoie sa-l evidentieze.
Pentru a obtine acest lucru Dr Tsien s-a folosit de enzimele matrix metaloproteinaze (MMP – proteinaza al carei situs activ contine un metal, de ex. zinc), enzime prin care tesutul tumoral se extinde, consumand tesutul sanatos din jur.
Pentru a face sa straluceasca aceste enzime, dr Tsien isi ataseaza semnalizatorul fluorescent, incarcat electric pozitiv, de o parte a unei proteine care functioneaza ca o agrafa de par. Pe cealalta parte aceasta proteina este incarcata negativ, astfel incat sarcina sa generala sa fie neutra.
Secretul consta in compozitia chimica a ‘cotului’ acestei proteine in forma de agrafa de par, unde se afla o secventa de aminoacizi sensibila la actiunea enzimelor MMP. Atunci cand o doza de substanta continand acesti semnalizatori fluorescenti este injectata, o mare parte dispare rapid, insa o parte din proteinele in forma de ac de par sunt atacate de enzimele MMP, partea incarcata electric negativ fiind eliberata. Astfel, ceea ce mai ramane din proteina semnalizator este incarcata pozitiv si se ataseaza de membrana incarcata negativ a celulelor tumorale care au produs enzimele MMP, facadu-le sa straluceasca.
Deocamdata echipa de cercetatori condusa de dr. Tiesen a avut rezultate pozitive in testele de laborator realizate pe cobai inoculati cu celule tumorale specifice cancerului mamar. Soarecii care au fost injectati cu substanta bogata in proteine semnalizatoare au avut o rata de supravietuire dupa interventiile chirurgicale de extirpare a tesutului tumoral de 5 ori mai mare decat ceilalti.
Folosirea acestor semnalizatori fluorescenti permite identificarea cu usurinta a tesutului tumoral pre si post operator si poate indica daca acesta a cuprins si fibrele nervoase din zona afectata – proces ce deocamdata nu poate fi confirmat decat in urma biopsiilor.
Acesti semnalizatori fluorescenti mai pot fi modificati pentru a identifica si trombina, o enzima care actioneaza pe fibrinogenul din sange. Rezultatul este „luminarea” acelor artere care prezinta pericolul de a se bloca si de a provoca un infarct.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.