Albert al II-lea de Monaco, in Romania

Albert al II-lea de Monaco, in Romania

0 316

Printul Albert al II-lea de Monaco a inceput, joi dimineata, o vizita oficiala de doua zile in Romania, fiind primit de presedintele Traian Basescu, pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni.
In timpul convorbirilor oficiale, presedintele Traian Basescu si Printul Albert al II-lea de Monaco au discutat despre dinamizarea dialogului politic intre Romania si Principatul Monaco, precum si despre diversificarea domeniilor de cooperare dintre cele doua state.
Totodata, au fost examinate modalitatile de stimulare a cooperarii economice si stiintifice si s-a facut un schimb de opinii asupra unor teme de interes comun, precum actuala criza economica si financiara, combaterea schimbarilor climatice si protectia mediului.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ca Delta Dunarii va face obiectul unei promovari in acest an, recunoscand ca pana in prezent aceasta a fost prea putin promovata ca obiectiv turistic.
„Din pacate, pana anul acesta, s-a facut foarte putin pentru promovarea Deltei ca obiectiv turistic. Incepand din decembrie 2008, s-a infiintat un Minister al Turismului, care are ca principal obiectiv promovarea valorilor turistice ale Romaniei. Sigur, in aceste valori nu intra infrastructura rutiera inca slaba, dar obiectivele turistice cum ar fi Delta Dunarii, Dunarea in ansamblu vor face cu certitudine obiectul unei promovari in acest an”, a spus seful statului in cadrul declaratiilor oficiale.
Traian Basescu a precizat ca scopul acestei vizite a printului Albert al II-lea de Monaco il reprezinta consolidarea dialogului politic la nivel inalt si stimularea cooperarii dintre cele doua tari. Cei doi sefi de stat au convenit sa-si acorde sprijin reciproc pentru proiectele din Marea Mediterana si Marea Neagra.
„Am subliniat ca optiunea noastra pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera o constituie folosirea energiei nucleare, dezvoltarea transporturilor de marfuri pe Dunare si valorificarea resurselor de energie eoliana”, a precizat Basescu.
Printul Albert al II-lea de Monaco a declarat ca nu exista o solutie miracol care sa rezolve criza economico-financiara.
„Am schimbat cu presedintele (n.r. Traian Basescu) puncte de vedere privind criza financiara, cunoscand faptul ca nimeni nu este scutit de aceasta criza si, deocamdata, nu exista nicio solutie miracol care sa o rezolve. Am discutat despre nevoia unei mai bune reglementari a principiilor ce reglementeaza domeniul economic, tot asa cum si alti sefi de stat au insistat asupra acestei mai bune reglementari”, a spus printul Albert, subliniind ca efectele crizei se resimt in mod atenuat in Principatul Monaco.
Presedintele Basescu a precizat ca l-a informat pe printul Albert de Monaco despre masurile luate de statul roman privind diminuarea crizei economico-financiare si despre imprumutul pe care Romania il va lua de la Fondul Monetar International.
Printul Albert al II-lea de Monaco a avut si o intrevedere cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, cei doi oficiali exprimandu-si speranta in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari, atat in plan politic, cat si economic, precum si in cel al diplomatiei.
Mircea Geoana a subliniat ca oaspetele reprezinta un personaj foarte important pentru tara noastra, considerand ca vizita acestuia reprezinta un semnal al prieteniei durabile dintre Romania si Principatul Monaco.
Printul Albert al II-lea de Monaco a spus ca este o placere pentru el sa se afle in Romania, pe care o considera o tara prietena si interesanta.
„Vizita mea va consolida relatiile diplomatice cu tara dumneavoastra si in general relatiile bilaterale”, a subliniat Printul Albert al II-lea de Monaco.
Tot joi, primul ministru Emil Boc a primit, la Palatul Victoria, vizita Printului Albert al II-lea de Monaco, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre criza economica si masurile care se impun pentru limitarea efectelor acesteia.
”Am convingerea ca aceasta vizita va contribui la dinamizarea dialogului intre Romania si Monaco si la diversificarea domeniilor de cooperare dintre cele doua state”, a afirmat primul-ministru Emil Boc in cadrul intrevederii cu Printul Albert al II-lea de Monaco.
Totodata, seful Executivului de la Bucuresti a amintit despre acordul de imprumut extern pe care Romania il va semna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre dezvoltarea relatiilor economice prin intermediul Camerei de Comert Romania – Monaco, primul-ministru aratand disponibilitatea autoritatilor romane de a contribui la fructificarea oportunitatilor din domeniul economic.
Premierul Emil Boc a subliniat rolul de lider al Romaniei in promovarea valorilor francofoniei in regiunea Europei Centrale si de Est, reconfirmand in acelasi timp sustinerea Guvernului pentru punerea in practica a programului de burse ”Eugen Ionescu” instituit de Romania, cu ocazia celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, desfasurat la Bucuresti in septembrie 2006, destinate formarii specialistilor din statele din Sudul francofon.
Premierul a subliniat ca Executivul este preocupat de producerea energiei din surse regenerabile si are in vedere dublarea cantitatii de energie nucleara obtinuta la centrala nucleara de la Cernavoda.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.