Un nou Regulament de creditare

Un nou Regulament de creditare

0 254

Bancile comerciale au solicitat Bancii Nationale a Romaniei o serie de masuri pentru continuarea activitatii de creditare si reluarea creditarii ipotecare, cele mai importante fiind reducerea rezervei minime obligatorii si a dobanzii de politica monetara, a declarat marti, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
“Bancile au propus o serie de masuri, care sa fie luate de banca centrala, sau care sa vizeze sprijinirea bancilor pentru continuarea activitatii de creditare. In ceea ce priveste banca centrala, consideram ca o rezerva minim obligatorie prea mare limiteaza creditul, iar dobanda de politica monetara ar trebui reglata in jos”, a spus Ghetea, la a XI-a editie a conferintei Forumul Bancar Roman.
Presedintele ARB a precizat ca bancile au cerut ca sumele deblocate astfel in rezerva minima sa fie utilizate pentru continuarea creditarii, achizitia de titluri de stat sau acordarea unor credite pentru construirea de locuinte, avand in vedere ca, in prezent, creditul ipotecar este blocat, sau pentru sprijinirea IMM-urilor si a producatorilor agricoli.
De asemenea, bancile au solicitat masuri care sa asigure un climat propice pentru sistemul bancar, precum majorarea capitalului social al fondurilor de garantare, cresterea importantei Eximbank si unele masuri de natura fiscala.
“Este bine sa actionam si in domeniul reducerii fiscale, unde sa fie operate reduceri de TVA sau chiar scutiri pentru activitatea de constructie a locuintelor, pentru ca, la ora actuala, activitatea de creditare ipotecara este blocata” , a explicat Ghetea.
Acesta a amintit si de investitiile in infrastructura ca modalitate de relansare a economiei din Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.