Universul familiei deponentilor se naruie la Brasov

Universul familiei deponentilor se naruie la Brasov

0 229

Brasovenii nu par sa fi invatat prea multe din aventura Caritas,. din care multi au iesit cu economiile imputinate, daca nu cumva cu buzunarele goale. Sute de pensionari n-au stat prea mult pe ganduri cand a fost vorba sa-sibage agoniseala intr-o noua ruleta de multiplicat banii. Ce-i drept, cu o aparenta mai legala si mai onorabila decat Caritas-ul, al carui proces nu s-a incheiat inca. Pentru multii dintre deponenti, Universul Familiei a parut o institutie sigura si foarte grijulie cu banii lor, pentru care primeau o dobanda de 16-19%, pe care nu si-o permite nicio banca sau institut de creditare de pe piata.
Afacerea merge la Brasov de ani buni. Tot de atatia, varstnici – dar nu numai – au trecut la fiecare trei luni pe la CAR-ul cu sediul pe strada Muresenilor sa-si vada sporite sumele depuse cu generoasa dobanda. Nimeni nu s-a gandit ca debutul anului 2009 va insemna si inceputul declinului pentru afacerea patronului Nicolae Nedelcu. Ca o fi fost de vina criza financiara, managementul iresponsabil sau sfarsitul inevitabil al unei rulete financiare, cert este ca deponentii programati in primele zile ale anului au avut neagra surpriza sa constate ca Universul familiei lor se prabuseste. Administratorul le-a explicat oamenilor ca nu mai poate plati dobanzile, dar ii sfatuia sa aiba rabdare ca problemele se vor rezolva in maximum sase luni.
Unii au inteles. Altii, mai sceptici, au facut plangeri la Protectia Consumatorului. Ai carei inspectori au sesizat Banca Nationala, care se presupune ca a avizat functionarea pe piata a Universului familiei drept casa de ajutor reciproc. De la Bucuresti a venit o nota prin care bancherii centrali isi declina competenta in acest caz, CAR-ul nefiind o banca.
Colac peste pupaza, Protectia Consumatorului se abtine – si pe buna dreptate – sa faca uz de putinele instrumente care ii stau la dispozitie. Inspectorii au aplicat deja cateva amenzi, dar declara ca daca ar mai dispune cateva, Universul le-ar plati tot din banii pe care ii datoreaza deponentilor.
Sediul de pe Muresenilor al Universului s-a inchis fara preaviz. Patronul a tras obloanele si nu mai raspunde nici la telefon, nici la adresa pe care multi dintre pensionari i-o cunosteau. La Registrul Comertului, unde Universul este inregistrat legal, nimeni nu stie daca CAR-ul este sau nu in lichidare. In aceste conditii, OJPC ii sfatuieste pe pagubasi sa-l actioneze in judecata pe Nedelcu; se pare ca doar instituirea unui sechestru si ulterior valorificarea bunurilor detinute de Universul ar putea sa acopere macar o parte din valoarea debitelor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.