Taxa pentru PET-uri

Taxa pentru PET-uri

0 209

Ministerul Mediului a hotarat sa instaureze o taxa pentru PET-uri, asemanatoare celei pe pungile de plastic. Dupa cum se stie, plasticul este o sursa de poluare care trebuie bagata in seama, el avand o perioada de degradare de circa 400 de ani si se stie cam cum arata mai ales obisnuitele locuri de mers la iarba verde dupa zilele libere si cu vreme frumoasa, ca sa nu mai vorbim de apele raurilor, in care sunt aruncate, din localitatile riverane, cantitati uriase din acest fel de plastic.
In prezent, la Ministerul Mediului se cauta solutii tehnice si economice pentru instituirea unei taxa pe PET-uri, ceva asemanator cu cea pe pungile din plastic. In acest sens, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara:
„E nevoie de o anumita formula prin care sa constientizam ca acel PET, care, teoretic, este gratis, seamana foarte mult cu punga care era gratis in supermarket. Daca o luam cantitativ, un PET cred ca ar contine zece pungi, ca volum de plastic, care stã 400 de ani in natura pana se degradeaza”
Declaratia a fost facuta cu ocazia participarii ministrului Nemirschi, vineri, la o acþiune de ecologizare a Somesului Mare alaturi de 4.000 de copii care au adunat peste 250 de saci cu PET-uri. Pentru efortul lor, copiii au fost premiati de ministru cu sepci, tricouri si diplome.

Personal aprob aceste masuri, ca prea au transformat oamenii natura in lada de gunoi. Nu inteleg insa ce este atata de meditat in cadrul ministerului in aceasta problema. In Occident – si cine a fost pe acolo a vazut – in supermarketuri si prin marile piete sunt instalate un fel de automate. Bagi in acestea PET-ul sau PET-urile, masinaria le toaca, iar tu poti opta pentru a primi bani sau pentru a primi un bon care sa-ti permita sa cumperi ceva. Nu vad de ce aceste mari magazine de la noi nu ar putea fi obligate sa isi procure asemenea aparate, ca de castigat castiga, slava Domnului, destul de pe urma noastra.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.