Cinematografele brasovene au devenit cluburi de noapte

Cinematografele brasovene au devenit cluburi de noapte

0 250

Cinematografele de stat, care erau un punct de atractie pentru toti tinerii care doreau sa petreaca o seara in oras cu prietenii, sunt niste relicve, uitate de trecatori. In locul lor, fie au ramas doar niste sali imbacsite, cu scaune murdare, rupte si niste boxe care paraie daca sunetele unui film de actiune sunt prea puternice. Lipsa fondurilor pentru reconditionarea lor au dus la disparitia acestora.
De aceea, majoritatea cinematografelor de stat au devenit cluburi de noapte sau au fost retrocedate fostilor proprietari.
In Brasov mai exista in prezent doar un singur astfel de cinematograf.
Odata cu explozia programelor tv si a internetului, la cinematografele de stat se vand din ce in ce mai putine bilete.
In 1989, la Brasov functionau cinci cinematografe. In prezent insa, doar unul mai este deschis publicului – cinematograful „Modern”, iar acolo functioneaza doar o sala de proiectie din cele doua existente.
RADEF a hotarat sa inchida sala mare a cinematografului in perioada 1 februarie – 30 aprilie 2009, pe motiv ca veniturile mici incasate din vanzarea biletelor nu acopereau nici macar cheltuielile de intretinere, dupa cum informeaza cotidianul Adevarul.
Doua dintre vechile cinematografe au fost vandute de RADEF la inceputul anilor 2000. Unul dintre acestea este cinematograful „Cosmos“, cumparat de administratorul firmei care a deschis acolo in 1995 o discoteca de succes: No Problem. Pretul de vanzare a fost de doar 59.000 de euro. Un alt mare cinematograf, „Astra”, a fost retrocedat vechiului proprietar in 2003 si transformat in club.
Proces pentru cinematograf
Cel mai mare cinematograf din Brasov, „Patria”, a fost „plimbat“ in ultimii ani intre Primarie si RADEF. In 2006, Guvernul a hotarat sa treaca in administrarea autoritatilor 18 sali de spectacole, printre care si sala „Patria“. Sindicatul RomaniaFilm a atacat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in august 2008 a redobandit dreptul de administrare. La inceputul lunii octombrie 2008, Guvernul a dat o noua decizie, prin care mai multe cinematografe trec la Consiliul Local. Din nou, pe lista a fost si cinematograful Patria. „In acest cinematograf se va amenaja sala de concerte pentru Filarmonica Brasov. Proiectul este mai vechi, din 2006. Nu a putut fi pus in practica din cauza procesului intentat de Sindicatul RomaniaFilm. Investitia va incepe cel mai probabil probabil anul acesta”, a explicat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, citat de acelasi cotidian.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.