GfK: Consumul va creste si in 2009

GfK: Consumul va creste si in 2009

0 238

Consumul va creste si in 2009, in special la produsele non-alimentare, chiar daca pretul bunurilor de consum va creste constant, potrivit analizelor GfK Romania, prezentate cu ocazia unui forum dedicat industriei de retail.
“Cred ca, in 2009, vor continua tendintele din 2008, in sensul unei cresteri a consumului, desi preturile bunurilor de larg consum vor creste si ele. Cred ca in Romania va creste consumul si in urmatorii ani, deoarece trebuie sa ne apropiem de nivelul de consum din Uniunea Europeana”, a precizat, pentru Agerpres, Diana Toma, research executive consumer tracking GfK Romania.
Aceasta a spus ca, in primele sase luni ale anului 2008, in pofida cresterii cu peste 10 la suta a preturilor majoritatii bunurilor de consum, romanii au cheltuit cu 22 la suta mai mult in supermarketuri, pentru bunuri de larg consum, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Cheltuielile au crescut cu 22 la suta, in primul semestru, inflatia avand un aport de 11,3 la suta la aceasta crestere, majorarea volumului de bunuri achizitionate, de 4,4 la suta, iar achizitionarea unor produse mai scumpe – 4,9 la suta.
“Insa, evolutia preturilor, alaturi de instabilitatea economica din ultimul timp, au dus la o schimbare de atitudine in randul consumatorilor, prin atingerea celui mai scazut nivel al indicatorului de incredere din ultimii zece ani”, a spus Diana Toma.
Potrivit studiilor GfK, comportamentul consumatorului roman s-a schimbat, in sensul cresterii consumului de produse de ingrijire personala si pentru curatirea locuintei, in detrimentul produselor alimentare, in principal din cauza scumpirii acestora
“In primele sase luni ale anului, au aparut primele scaderi in volum ale unor categorii de baza, ca de exemplu ulei, lapte si ale produselor lactate. Consumatorii prevad in continuare evolutia negativa a preturilor la alimente, incalzire si rate bancare”, a explicat reprezentantul GfK Romania.
Producatorii au estimat si ei continuarea cresterilor preturilor la alimente, in special din cauza cresterii cursului valutar si a scumpirii carburantilor.
“Cred ca pretul zaharului va creste in continuare, pentru ca, daca leul se depreciaza, noi vom scumpi instant pretul. Aceasta se va vedea in final in pretul sucurilor si al dulciurilor, bunurile de larg consum care contin cel mai mult zahar”, a spus Emilian Dobrescu, reprezentant general Agrana Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata.
Reprezentantii retailerilor sustin ca, alaturi de pretul mare al combustibililor, si fluctuatia cursului, cea mai mare pondere in cresterea preturilor bunurilor de consum este reprezentata de costul de transport, din cauza congestiei si lipsei unei infrastructuri bine dezvoltate.
“Daca preturile au crescut cu 10 la suta la sase luni, din aceasta crestere 5,5 la suta este reprezentata de costurile de transport. Romania nu are nicio autostrada care sa treaca muntii si, in general, drumuri care strabat acesti munti cu o singura banda. Viteza medie comerciala a camioanelor este de 40 de kilometri pe ora, iar in transport asta inseamna cresterea costurilor, care se vede in pretul produselor”, a spus Romeo Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Logistica.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.