Concert la Biserica Neagra cu ocazia Pastelui catolic

Concert la Biserica Neagra cu ocazia Pastelui catolic

0 223

In acest weekend, crestinii de rit catolic sarbatoresc Sfintele Sarbatori Pascale.
Biserica Neagra din Brasov marcheaza acest eveniment prin gazduirea unui concert extraordinar ce va avea loc sambata, 11 aprilie 2009, la ora 18:00.
Biserica Neagra din Brasov este o biserica evanghelica – de confesiune augustana, iar reprezentantii acesteia sarbatoresc Pastele cu o saptamana inaintea crestinilor ortodocsi.
Sambata se va canta oratoriul Johannes Passion (Patimile dupa Ioan) de Johann Sebastian Bach, pastrand acea traditie muzicala pentru orasul Brasov specifica perioadei patimilor.
Pentru recrearea atmosferei de atunci vor canta solistii Bianca Manoleanu (Sopran), Maria Pop (Alto), Pataki Adorjan (Evanghelist), Rene Perler (Bass), Wilhelm Schmidts (Bass) si corul Bach al Bisericii Negre, acompaniati de Orchestra Baroca – concert maestru Melinda Beres.
La orga se va afla Steffen Schlandt caruia ii va apartine si conducerea muzicala.
Alcatuita din doua parti, Johannes Passion reda atat textul din Evanghelia dupa Ioan, cat si reflectii teologice ale unor autori transpuse in corale si arii.
In acest sens, muzica trebuie reinteleasa ca expresie a oglindirii divinitatii in noi, un imperativ in contextul actual, cand arta este mutilata ca realitate ontologica. Cand compunea „Patimile dupa Ioan”, Bach suferea nespus, deoarece, pentru el, a se gandi la patimile Lui Iisus, la moartea Lui pe cruce, insemna a le retrai el insusi, a simti intreaga vinovatie omeneasca. Din aceasta retraire dureroasa a izvorat frumusetea care scalda intreaga muzica a Patimilor (dupa Ioan, Matei, Marcus si Luca), dar si Marea Misa in Si minor, Oratoriile de Craciun si de Paste, Magnificatul etc. Emotia infinitului, a contemplarii maretiei si a bunatatii divine convertita sui generis in starea de sublim „umileste si exalta totodata, apasa sufletul si il ridica deasupra lui insusi, starneste pe de o parte un sentiment ce se aseamana cu frica, iar pe de alta aduce fericire. Astfel, sublimul este strans legat de sentimentul sacrului (in sens restrans) si este apt atat sa il provoace cat si sa fie provocat de acesta. El poate atat sa treaca in acesta, cat si sa-l lase pe acesta sa treaca in el, intrand astfel in rezonanta unul cu celalalt” (Rudolf Otto).
Pretul biletului este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru elevi,studenti si pensionari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.