ONU, Romania si cutremurele

ONU, Romania si cutremurele

0 223

In urma tot mai deselor cutremure din ultima vreme de pe glob, care, iata, incep sa zdruncine si Europa – este drept ca Italia are zona ei de cutremure, dar mult mai la sud, in tinutul vulcanilor, fata de regiunea distrusa zilele acestea – Organizatia natiunilor Unite trage un semnal de alarma in ce priveste situatia din Romania, cunoscuta prin zona tectonica Vrancea.
Raportul ONU subliniaza ca tara noastra, alaturi de Italia ºi Grecia, este una dintre cele mai expuse tari europene la dezastrele provocate de un cutremur .Expertii Organizatiei spun ca peste un milion de romani sunt in pericol din cauza cladirilor prost construite sau invechite. De altfel, numai in Bucuresti numarul cladirilor incadrate in clasa intai de risc seismic este de cateva sute, multe dintre ele fiind blocuri de locuinþe.
In schimb, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) sustine ca nu exista pericolul producerii unui cutremur catastrofal in Romania. ”In Romania nu se pune problema unui cutremur catastrofal. Cutremure mici pot avea loc si au loc in fiecare zi”, a precizat Gheorghe Marmureanu, directorul INFP.
In ce priveste Brasovul, el este „ascuns” in curbura Carpatilor si este astfel aparat de valurile tectonice provocate de miscarile seismice din zona Vrancea. Asta nu inseamna insa, dupa cum am aflat-o pe pielea noastra de-a lungul anilor, mai ales incepand cu 4 martie 1977, continuand cu 31 mai 1990 sau alte date de care nu-mi aduc acuma aminte, ca Brasovul nu este si el clatinat de undele seismice. Iar in Brasov, mai ales in partea istorica a orasului, se gasesc destule imobile care, atinse un pic mai zdravan, se pot darama, de la aceasta posibilitate nefiind excluse vechile blocuri de prin cartiere, dar si unele monumente istorice.
Oare ce masuri se gandesc sa ia autoritatile locale pentru a limita necazurile intr-un asemenea caz?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.