Bistrita: Festivalul Ostermarkt – mostenire culturala de la sasi

Bistrita: Festivalul Ostermarkt – mostenire culturala de la sasi

0 183

Bistritenii vor sa reinvie vechi traditii sasesti, care dateaza inca de pe vremea cruciadelor. Astfel, cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale care se apropie, acestia au hotarat ca este un bun prilej pentru reinvierea unor obiceiuri lasate mostenirii de locuitorii acestor meleaguri.
Evenimentul la care acestia se refera este festivalul Ostermarkt care se va desfasura in cursul zilelor de vineri si sambata. Targul de Pasti – Ostermarkt incearca sa reinvie spiritul germanilor care, in 1206, au colonizat zona.
Biserica Evanghelica a fost deschisa publicului. In prima zi, mai multe firme vor realiza un test al iluminatului exterior al Bisericii.
Cea de-a saptea editie a „Ostermarkt” are doua componente : una culturala si alta comerciala, ultima concretizata intr-un targ cu vanzare de obiecte cadou. Vineri, de la ora 17.00, a avut loc un concert de muzica clasica, urmat de o conferinta sustinuta de dr. Hans Georg Franchy cu tema „Bistrita in romanele scriitorului Franz Karl Franchy”.
Sambata, sarbatoarea incepe in zona pietonala din centrul municipiului Bistrita, de la ora 13.00, cu o parada a portului popular. Bistritenii si oaspetii straini prezenti la manifestare vor primi binecuvantarea ecumenica, iar „Targul de Pasti” va fi deschis oficial. In aceeasi zi, va avea loc si lansarea cartii „Umor german la zi”, aparuta la Editura „Karuna”. Spectacolul artistic gandit de organizatori pentru acest an este parca mai bogat ca oricand. Va debuta cu Fanfara „Muzica Militara” a Garnizoanei, urmata de Formatia de dansuri sasesti „Regenbogen” a Forumului Democrat al Germanilor Bistrita, Formatia de dansuri maghiare „Arvalanyhaj”, Formatia de dansuri sasesti a Forumului German de Tineret din Sighisoara si Formatia de dansuri sasesti „Sincrontanz” ale Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”.
Nu vor lipsi nici copiii si tinerii de la Clubul de dans sportiv „Floris”, Formatia de dansuri romanesti „Cununa Tineret”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Romanesc”. Vor urma Formatia de dansuri sasesti a Forumului Germanilor din Reghin, Formatia de dansuri sasesti „Sonnenschein” din Targu-Mures, Fanfara Forumului Democrat al Germanilor din Bistrita, dar si Formatia de dansuri si animatie medievala „Nosa” a Asociatiei „Bistrita Medievala”. Spre seara, formatiile Centrului Cultural Municipal vor sustine un concert pop-rock.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.