Motivare si recurs

Motivare si recurs

0 186

Recursul impotriva arestarii lui Gigi Becali pentru sechestrarea unor persoane care i-ar fi furat masina finantatorului Stelei va avea loc luni, la Tribunalul Bucuresti, ca ceva firesc si ca urmare a retinerii in conditii ciudate a lui Becali. Judecãtoria Sectorului 1 si-a motivat decizia de arestare a lui Becali si a trimis, astazi, dosarul la Tribunal.

Acuzat de savarsirea a trei infracþiuni de lipsire de libertate – adica un cap de acuzare pentru fiecare dintre cei care i-au furat masina, la comanda interlopa – in mod ilegal, Gigi Becali a fost arestat preventiv, vineri dimineata, de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1, insa decizia nu este definitiva.
Avocatii apararii au criticat dur motivele pentru care judecatorii au decis arestarea patronului clubului Steaua, Gigi Becali. Unul dintre ei, Gheorghita Mateut, a declarat ca este o motivare dincolo de lege, mai mult de ordin moral, iar celalalt avocat, Catalin Dancu, invocã probleme de procedura si de fond in felul in care a fost efectuata retinerea.
In acest sens, avocatul Gheorghita Mateut declara: „Este o motivare dincolo de lege, nu se fundamenteaza pe actele de la dosar si contrazice codul de procedura penala. Judecatorul nu a tinut seama de limitele obiectului judecãtii. Era vorba de arestare preventivã ºi nu putea proceda la o judecata de fond. Trebuia sa analizeze dacã sunt conditii pentru arest preventiv”, aceasta pentru ca judecatoarea care a instrumentat dosarul, la ora stafiilor, trebuia sa se rezume daca retinerea este musai necesara, si mai ales sa hotarasca daca Gigi Becali este acel pericol social care, in stare de libertate, ar putea fi un real pericol social mancand dimineata in loc de marmelada penala cas proaspat, in acompaniament de behaitul oilor.
Avocatul Catalin Dancu sustine ca, deºi motivarea are 34 de pagini, motivarea efectiva are doar 13, iar cea care il priveste pe Becali are doar trei. Oare ce romane SF o fi pritocit „Onor Instanta”, caci oricat de extraterestru ar limbajul folosit prin salile tribunalelor, nu se poate intinde chiar pe spatii interstelare, numai ca sa consume hartia statului.
„Sunt doua probleme: cele de procedura ºi cele de fond. Consider ca toate sunt gresit motivate, exced oricarui cadru de interpretare. Este criticabil ca instanta discuta de critici aduse lui Becali ca si cum ar fi un justitiar paralel”, a declarat Dancu. Si ii dau dreptate avocatului. Care ar fi fraierul sa prinda hotul care l-a usurat de ceva si sa nu-l pocneasca mai intai, si apoi sa vada ce si cum. Pana si la Politie te fac „organele”, cu pulanul, mai intai tigru vargat pe spinare si abia apoi te intreaba de trecut, prezent si viitor.
Judecatorii au prezentat sambata motivarea deciziei prin care Judecatoria Sectorului 1 l-a arestat preventiv pentru 29 de zile pe Gigi Becali. Instanta a consemnat ca cele trei victime sunt apropiati de-ai lui Sandu Geamanu, cunoscut interlop bucurestean si, cand este cazul, colaborator al Politiei. Magistratii au dat decizia luand in considerare si declaratiile a sase martori. Mai, sa fie, cum au fost gasiti acestia, dupa trei aproape trei luni de zapezi!
In motivare se arata ca nu este normal ca intr-un stat de drept sa existe „proceduri judiciare paralele”. Indoielnica afirmatia cu statul de drept, mai ales cand este condus de un presedinte-jucator, care a dovedit ca, de cele mai multe ori, merge la cacialma. Instanta ar fi luat in considerare si faptul ca finantatorul Stelei ar fi recunoscut indirect savarsirea faptei de care este acuzat de procurorii bucuresteni si anume lipsire de libertate. Dar, din cate se stie, Gigi Becali este gura sparta si spune vrute si nevrute, caci este obisnuit cu behaitul oilor, iar in cazul de fata a afirmat doar ca i-a omenit pe cei trei hoti cu ceva cafea si ce o mai fi fost, in carciuma familiei, punandu-i sa dea niste declaratii despre ce si cum si sfatuindu-i sa nu mai fure „de la machedoni” si sa nu talhareasca vreodata. Dupa care le-a mai dat si bani de taxi, ceea ce Politia nu face, sa aiba cu ce ajunge acasa la familie, ca sunt tineri etc. etc. Ce este asa de grav in asta?

„Instanta retine ca inculpatul Becali George a solicitat celor trei parti vatamate acele declaraþii olografe pentru a se asigura ca aceºtia nu vor reclama ceea ce s-a intamplat, asa cum el insusi recunoaºte in declaraþia data judecatorului”, se arata in motivare.

Astfel, instanta sustine ca fapta lui Gigi Becali, de lipsire de libertate, se refera strict la momentul in care partile vatamate au fost tinute în barul din Pipera si au fost puse sa dea declaratii. „In barul aflat in incinta acestei locatii, partile vatamate au fost in continuare lipsite de libertatea de deplasare, fiind obligate sa dea declaratii olografe la solicitarea inculpatului Becali George, in care recunosteau furtul autoturismului acestuia si faceau afirmatia, nereala, ca s-ar fi deplasat acolo de buna voie”, se arata în document.

Personal inclin sa cred ca i-a lasat sa se duca la buda si le-a dat si insotitor, ca sa nu greseasca usa. Si sunt convins ca cei trei au fost fericiti sa scape doar cu „extemporalul” pretins de Becali, si sa nu fie predati Politiei. Iar decorul in care s-au petrecut toate acestea il socotesc a fi fost unul civilizat. Nu tu magazii intunecoase sau hale parasite, cu peretii doldora de aparatura medievala sau moderna de torturat, ci un elegant bar exclusivist. Dar de, asa a fost scris scenariul primului act dintr-o telenovela damboviteana, ceva asemanator cu picturile comandate de regi odinioara.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.