Aeroportul

Aeroportul

0 226

Pe faleza vietii exista romanul si filmul cu acest titlu. Cine nu l-a citit sau nu l-a vazut pierde o actiune care prezinta solidaritatea la apriga nevoie. In acele intamplari grele, asa cum sunt uneori in viata, cu totii isi leaga mainile una intr-alta, cu mici exceptii incontestabil detestabile.
La Brasovul utopic avem si noi aeroport, autostrada, spatii verzi generoase, ocolitori si nici una dintre aceste investitii grele, nu ne fac rau si nici nu ne-au saracit. Ba mai mult, ne leaga de o alta lume, mult mai buna, mai simpla si mult, mult mai curata din toate punctele de vedere. Ca vechi brasovean, niciodata inregimentat politic, fapt ce imi permite azi sa gandesc cat mai logic si fara sa ma bata vantul, nu-mi pasa de ce mi-ar putea face acei alesi ce ocupa temporar posturile de decizie ale brasovenilor.
Nu mai insir toate nemerniciile unor astfel de lideri. Sunt arhicunoscute si doar ma mir ca autoritatile nu s-au autosesizat inca, asa cum o fac de exemplu atunci cand curca furata se strica de ras in biroul vreunui procuror.
Dar incontrarea realizarii aeroportului brasovean, pe planul acceptat si de canadienii atrasi de ideea de a construi langa Brasov un aeroport de talie internationala, asta da, asta ma face sa ma gandesc ca daca n-ar fi numai rai, invidiosi si pana la urma foarte prosti, ar insemna sabotaj.
Ultima facatura este bataia de joc pusa la cale cu Berceanu Radu, fost si iarasi prezent in fruntea Ministerului Transporturilor. Prea des si prea mare mancator de portocale stricate in prea multe din guvernele Romaniei.
In timpul vizitei de joi a lui Berceanu la Brasov, s-a concluzionat de catre ministru insusi, inutilitatea construirii planificatului aeroport international Brasov – Ghimbav.
Lucrarile acestuia nu mai pot fi oprite decat de blocaje birocratice, sau de arondarea acestui proiect intr-o cocina politica sau alta. Lucrarile cum spuneam, urmand sa inceapa odata cu instaurarea definitiva a primaverii. Numai ca Aristotel Cancescu a ratat perioada politica calduta cand erau ai lui la guvernare si a devenit adversar politic la sange al primarului, astfel ca nu prea mai e voie sa-si arondeze meritul acestei investitii, ca asa sunt azi vremurile si vrerile pedelisto – pesediste. Numai cei de la putere, aduc bunastare, fac treaba, au dreptul sa taie panglici (de altfel Cancescu a taiat-o prea devreme pe cea a aeroportului, facand atunci exact acelasi lucru care i se intampla si partidului lui acum.
PDL-istii s-au gandit ca transferul IAR Ghimbav cu terenuri cu tot, de la AVAS la ministerul economiei lui Adrian Videanu, ar reprezenta o varianta becila, pentru un aeroport pedelist care ar costa mai putin si ar putea fi numai meritul singular al PDL. Si este si normal sa coste mai putin cand pista ar avea o lungime de nici jumatate din cea a unui aeroport international, pe care sa aterizeze avioane mari si nu de 4 sau 15 locuri cum ne incuraja Berceanu! Acest aeroport bercovian ar urma sa fie plasat pe actuala pista de incercari a ICA Ghimbav, care are o lungime acoperita cu iarba de circa 1.500 metri, urmand sa fie chiar si asfaltata cu bani de la buget. Dar chiar si asa, pe aceasta pista ar putea ateriza doar avioane de pana la 25 de locuri, adica ceva asemanator celor care se mai filosesc doar prin inima Africii sau la transportul de banane sud americane. Iar despre echivalentul in marfuri ar fi vorba despre aceeasi similaritate.
La piedicile puse de ministru in ce priveste construirea unui aeroport normal, se adauga si tinerile de tricou ale celor din Sibiu si Tg. Mures, care isi vad aeroporturile lor pierzand din importanta daca va avea si Brasovul unu.
In legatura cu Brasovul, Berceanu joaca la mana moarta, declarand: „La Brasov este nevoie de aeroport si acesta poate fi gandit la orice fel de nivel. Nu vreau sa impiedic in niciun fel nicio astfel de investitie. Voi sprijini cu tot ce pot un astfel de demers, mai putin cu bani, acestia nu se dau pe analize, nu pe colectii de dorinte. Analiza costurilor si beneficiilor trebuie insa sa fie pozitiva ca sa justifice investitia..” bla, bla…
Si uite cum ministrul Transporturilor spune clar liberalilor: „pa aeroport international, v-am pupat!”, de parca ar fi Cioaca fata de reporteri cand vine vorba de Elodia.
De fapt, atitudinea lui Berceanu – nu numai in acest caz, dar si in alte declaratii – imi aminteste de un cunoscut. Acesta zambea, dupa ce calatorea fara bilet cu transportul in comun si nu era prins de controlori, la fel ca Berceanu.
Acesta este viitorul aeroportului international Brasov – Ghimbav, in viziune pedelista, la fel cum asemanator este viitorul tarii. Asa ca doar o minune, prin stradaniile unor oameni detasati politic dar ancorati in realitate, vor putea porni construirea aeroportului la Brasov. Sau deie Domnul, cel putin din partea mea, caderea actualului guvern.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.