14 octombrie – Sf. Paraschiva pregateste turmele pentru iernat

14 octombrie – Sf. Paraschiva pregateste turmele pentru iernat

0 263

Ziua de 14 octombrie este extrem de importanta pentru crestinii ortodocsi care praznuiesc ziua Sfintei Paraschiva.
Sfanta Cuvioasa Paraschiva este o sarbatoare foarte importanta pentru romani, deoarece moastele Sfintei se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi de sute de ani, aduse fiind de domnitorul Vasile Lupu la 13 iunie 1641 (in timpul Mitropolitului Varlaam). Sfanta Paraschiva este Protectoarea Moldovei. Astfel, in acatistul scris special pentru ea este numita „luminatoarea casnica a Moldovei”.
Sf. Paraschiva s-a nascut in prima jumatate a secolului al XI-lea la Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol. Se spune ca, pe la varsta de zece ani, a auzit citindu-se in biserica „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34).” Aceste cuvinte au impresionat-o atat de mult, incat si-a impartit toate hainele saracilor. A repetat gestul, in ciuda nemultumirii parintilor.
Aceasta zi marcheaza inceputul pregatirii turmelor pentru iernat, dar si deschiderea unor targuri specifice produselor pastorale. „Sf. Paraschiva” se „tine” prin post si rugaciune. In aceasta sarbatoare nu se lucreaza, in caz contrar, existand pericolul aparitiei unor boli. Cine coase sau toarce se va alege cu negi la mana. Fetele o tin sa fie cinstite. O tin toti oamenii, de-altfel, pentru ca anul care vine sa fie bogat in bucate. Cat despre vreme, asa cum este aceasta zi, frumoasa sau mohorata, asa vor fi si celelalte sarbatori de peste an. Daca toamna de pana la Sfanta Paraschiva nu a fost una ploioasa, e semn ca iarna se va lasa curand.
Este cunoscuta in popor si sub numele de „Sfanta Vineri”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.