8,49 euro/ora pentru constructorii romani din Italia

8,49 euro/ora pentru constructorii romani din Italia

0 573

Barbatii romani pleaca in Italia cu un scop sigur: sa munceasca in constructii. Cu toate acestea, acestia nu au intotdeauna sorti de izbanda din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile atunci cand ajung in tara adoptiva.
Castigul minim net pe care il primeste un muncitor roman necalificat in Italia, in domeniul constructiilor, era de 8,49 euro pentru o ora de lucru, dupa primele cinci luni ale anului 2008, a declarat Daniel Alexandru Galusca, operator la sindicatul italian FENEAL – UIL. FENEAL este Federatia Nationala a Muncitorilor din Constructii Derivate si Lemn, iar UIL este sindicatul italian de apartenenta.
Muncitorul roman care incheie acorduri personale cu angajatorul si care este, astfel, privat de o parte dintre drepturile legale, are un castig net de 3,5 euro pe ora, potrivit datelor furnizate de reprezentantul FENEAL.
Legal, un muncitor roman necalificat este platit pentru orele suplimentare cu 10,94 euro, pentru o ora de lucru. Pentru cel mai inalt nivel de calificare (patru), castigul net este de 10,59 euro pe ora, dupa primele cinci luni ale anului, iar orele suplimentare se platesc cu 13,77 euro.
„Muncitorii romani care intampina probleme sunt cei care lucreaza prin firmele romanesti. Cand vin in aceasta tara nu cunosc limba italiana si nu isi cunosc drepturile. Astfel, vin platiti sub nivel contractual, prin transfer. Lucreaza pe santiere si sunt cazati in camere mici in care stau inghesuiti, fiind platiti cu mult mai putin decat muncitorii italieni”, a explicat reprezentantul FENEAL.
„Insa muncitorii romani care au probleme sunt cei care lucreaza pentru firme mici, cu un numar de angajati cuprins intre unu si 15 muncitori. Romanii prefera sa castige un euro in plus pe ora prin contracte de tipul acordurilor personale. De fapt, acestia pierd 10 – 20 de euro la ora, prin renuntarea la concediu, la al treisprezecelea salariu, la alocatia in baza orelor lucrate si la pensie”, a explicat Daniel Galusca.
Printre constructiile la care au lucrat muncitorii romani se numara trenul de mare viteza Torino-Milano, constructia amplasamentelor pentru derularea Olimpiadei din Torino, precum stadionul olimpic, patinoarul de la Pala-Vela, Palazzo Oval – pista pentru patinaj viteza, La Sestrier – hoteluri si piste de schi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.