Proprietatile terapeutice ale condimentelor (I)

Proprietatile terapeutice ale condimentelor (I)

0 257

A existat o vreme cand condimentele erau un lux, un indiciu al bunastarii persoanelor care le aveau in casa. Acum se gasesc in orice magazin si sunt folosite de toata lumea. De aceea ar trebui sa stim ca, in afara de gustul lor bun, au si proprietati terapeutice.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii inveleau carnea in frunzele diverselor plante, pentru a o proteja, asa constatand ca acestea accentuau gustul ei.
Astazi, stim ca anumite condimente au proprietatea de a distruge microbii. De fapt, se poate constata si geografic ca acest mic secret era stiut de mult – cu cat era mai cald, deci mediul era proprice formarii microbilor, cu atat mancarurile erau mai condimentate.
Usturoiul – este bogat in vitamina C si vitamina B6, dar contine si calciu, fosfor si seleniu, in total aproximativ 200 de substante active: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni, este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific.
Ceapa – antiseptic (suc sau crema), diuretic, expectorant, e buna in acnee, muscaturi de insecte, hemoroizi, dureri de dinti, furuncul, dureri de urechi, probleme respiratorii. Ajuta la restabilirea si normalizarea circulatiei sangvine. Are o actiune antimicrobiana, regleaza metabolismul si mai ales lipidele, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la combaterea racelii.
Aliment apreciat in Antichitate pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, ceapa este te ajuta sa-ti mentii sanatatea si longevitatea.
Scortisoara – este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. Are proprietati antiseptice, vermifuge (combate viermii intestinali), relaxeaza, linisteste crampele, alunga oboseala fizica, stresul si aduce buna dispozitie, stimuleaza circulatia sangvina si are efect antiseptic, actioneaza bacteriostatic asupra cavitatii bucale si improspateaza respiratia.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.