Inalte Curte a Comediantilor de la Rasnov

Inalte Curte a Comediantilor de la Rasnov

0 146

Curtea Comediantilor din Cetatea Rasnov a fost anul acesta mai saracacioasa decat antan, cand strangea sub zidurile fortaretei multime de personaje medievale si de spectatori. Nici nu-i de mirare. Abia de doua saptamani, Primaria Rasnov a preluat controlul cetatii taranesti, aflate timp de opt ani in administrarea controversata a societatii Drumuri Publicitare SRL, condusa de italianul Alberto Drera. Cel putin pana in momentul mortii sale, cand afacerea a fost preluata de catre fiica sa, Jane Drera, si sotul irlandez al acesteia, Carl Aldred.
Disensiunile dintre municipalitatea rasnoveana si firma italiano-irlandeza au inceput prin 2004, cand primaria i-a dat in judecata pe administratorii cetatii pentru nerespectarea clauzelor contractuale ce prevedeau, printre altele, ca acestia din urma sa verse un procent din sumele incasate din taxa de intrare la bugetul local. A urmat un proces lung ce se apropie de sentinta finala irevocabila, dupa ce se va consuma si recursul. Intre timp, in urma cu circa doua saptamani, Primaria Rasnov, insotita de un executor judecatoresc, prelua controlul obiectivului turistic, prin instituirea sechestrului aqasupra bunurilor din cetate. Asta dupa ce, cateva zile mai devreme, consortul irlandez al patroanei Drera fusese surprins in timp ce cara piese de mobilier din fortareata, cu ajutorul unei dubite.
Sunetul chimvalelor de la Curtea Comediantilor nu a acoperit insa zgomotul functionaresc specific intocmirii unui inventar al bunurilor din cetate. Primul din 2000 incoace! Faptul ca italianul Drera nu si-a luat prevederea de a intocmi unul in momentul in care devenea administrator nu este insa cea mai mare surpriza a echipei de evaluatori. Potrivit istoricului Nicolae Pepene, angajat de Primaria Rasnov, numaratoarea a dat la iveala obiecte din patrimoniul national, aflate in evidenta altor muzee si cetati din tara, de unde au fost declarate disparute. In aceste conditii, prezenta lor in Cetatea Rasnov este imposibil de justificat, dat fiind regimul bunurilor cu pricina, care nu permite tranzactionarea.
Lipsa de haz de la Curtea Comediantilor se compenseaza, iata, cu suspansul ultimului act al comediei juridice din Cetatea Rasnov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.