Un om fantastic (206)

Un om fantastic (206)

0 170

6.

“Sunt un spion sovietic. Va pot da informatii despre cea mai mare agentura sovietica de spionaj din Statele Unite”, spuse Victor Morris ambasadorului american din Paris.
Asta se petrecuse pe 4 mai 1957, la orele 17,45.
“Si ce va indeamna la asta, mister Morris?”, intreba ambasadorul.
Morris, un barbat cu fata lata si buhaita, purtand o pereche de ochelari cu rama de corn, raspunse:
“Pentru ca am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am primit ordinul sa parasesc America si sa ma intorc la Moscova, via Paris. Stiu ce inseamna asta. Vor sa ma termine.”
“Si de ce vor sovieticii sa va termine?”
Morris raspunse intr-o perfecta engleza amecanizata:
“Eu … hm, cred ca am capotat. Femeile. Pileala. Prea multa trancaneala. Si pe deasupra si Dunia …”
“Cine este aceasta Dunia?”
“Dunia Melanin. Fosta sotie a unui ofiter sovietic. Asistenta a unui cabinet medical din New York. Ma inprietenisem cu ea. Dar ne certam intr-una. Relatia batea la ochi. Mark mi-a ordonat sa dispar imediat.”
“Cine e Mark?”
“De zece ani rezidentul celei mai mari retele de spionaji din America.”
Se constata in curand ca Victor Morris era un barbat cu multe nume. In realitate se numea Hayhanem si era locotenet-colonel in Serviciul Secret sovietic. Intre anii 1946 si 1952 fusese pregatit in Rusia pentru a fi trimis ca spion in America, unde sa lucreze in subordinea legendarului si fabulosului ‘Mister Mark’.
Sase ani de instruire ! Trebuie sa-ti poti imagina ce inseamna asta: Hayhanem, alias Morris, a trebuit sa-si uite completamente vechea personalitate si sa intre intr-una noua. A trebuit sa invete sa vorbeasca, sa citeasca, sa manance, sa umble, sa gandeasca si sa converseze ca unul din New York. Si sa conduca o masina ca un american. Si sa danseze, sa scrie si sa fumeze si sa se imbete ca un american.
Locotenent-colonelul Hayhanem deveni alt om. Oricum, acest lucru enorm il reusise altcineva inaintea sa:’Mister Mark’, cel mai grozav spion pe care l-a avut vreodata Kremlinul in America si care de zece ani nu putea fi prins.
Hayhanem trecu toate testele. Pe 14 aprilie 1952 se prezenta, posedand un pasaport american excelent falsificat, la Mihail Svirin, secretar al delegatiei sovietice la ONU. Intalnirea avu loc dupa ce fusesera luate cele mai drastice masuri de precautie. Svirin ii dadu bani si-i explica:
“Il contactati pe mister Mark. Noi doi nu ne vom mai vedea niciodata. Din aceasta clipa nu mai existati pentru mine, la fel cum oficial nu exista nici mister Mark. Sa nu va imaginati ca va voi ajuta vreodata. Sunt diplomat si nu am voie sa am deaface cu dumneavoastra.”
“Si cum sa-l recunosc pe Mark?”
“Va va telefona. La hotel. Luati aceasta mica pipa incrustata. O veti tine in gura la locul de intalnire pe care vi-l va comunica Mark.”
Mark ii comunica telefonic, peste trei zile, locul de intalnire:
“Prezentati-va la orele 17,30 fix in closetul cinematografului RKO din Flushing.”
Closetul ! Se pare ca nicio agentura nu s-ar putea descurca fara aceasta anexa a civilizatiei. Morris se prezenta punctual la closet. Dintr-o cabina aparu un barbat de circa 45 de ani, inalt, aproape chel, cu figura sceptica, spirituala, urechi mari, buze subtiri si ochelarifara rama. Purta un costum flanel sio camasa tip artist, fara cravata. Se uita la Morris. Vazu ciudata pipa din coltul gurii lui Morris. Dadu scurt din cap si spuse:
“La secunda, Morris …”

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.