Aloe vera – miracolul naturii (III)

Aloe vera – miracolul naturii (III)

0 142

Se cunosc de catre botanica peste 250 de specii de aloe, principalele fiind socotite urmatoarele:
ALOE SOCOTRINA: originara de pe insula Socotra, din Yemenul de Sud, este socotita inca cea mai raspandita specie de aloe. Efectele ei terapeutice sunt considerate magice, fiind din vechi timpuri comercializata de negustorii arabi, de pe malurile Mediteranei pana in China.
ALOE AFRICANA: cultivata mult timp de olandezi, a fost cea mai cautata specie de aloe pana la aparitia Aloei vera. Se comercializa sub forma de praf sau gel uscat.
ALOE VERA: (Linne/Barbadensis Miller/Vulgaris) Planta salbatica de pe insula Barbados a fost comercializata de negustorii englezi inca din sec.XVII, ca laxativ sub forma de frunze uscate.
Se pot consemna doua specii de Aloe barbadensis: specia verde si specia albastra.
Specia verde se poate folosi in scopuri terapeutice doar dupa 4-5 ani de maturizare, in schimb cea albastra, crescnad mai repede, ajunge la maturitate dupa numai 3 ani.Efectele terapeutice sunt cam aceleasi la ambele specii.
ALOE FEROX: este cea mai agreata specie de aloe, impreuna cu aloe saponaria, in tarile Orientului Indepartat, unde japonezii, chinezii si taivanezii o consuma cu o placere deosebita. Se mananca cruda sau fiarta, miezul strecurat si condimentat cum numai orientalii stiu sa o faca se bea si se foloseste in scopuri terapeutice. In prezent, japonezii sunt cei mai mari consumatori ai multor specii de aloe, in special VERA si FEROX.
ALOE ARBORESCENS: aceasta creste ca specie salbatica in zonele de sud, cunoscute ca semidesertice, ale fostei Uniuni Sovietice. Aceasta specie a atras atentia cercetatorilor si a pionierilor medicinei naturiste datorita efectelor terapeutice.
Aceasta planta, in toate speciile ei, apare cu frunze carnoase in forma de lance, crescand direct din pamant. Marginile au forma dintilor de fierastrau. Tulpina face flori de culoare galben-rosie de forma cilindrica.
Cand este cultivata, planta ajunge la inaltimi de 75 – 120 cm, are 12-15 frunze late si carnoase, greutatea unei frunze atingand 700-1500grame. Calitatea solului si conditiile climaterice influenteaza cresterea si dezvoltarea. Planta atinge maturitatea dupa 3-5 ani, cand poate incepe recoltarea.
Planta este gasita crescand natural in zona din jurul Marii Mediterane, in Africa estica si sudica, in Orientul Apropiat si Indepartat, ca si in insulele Oceanului Indian. Cultivata o intalnim in zona Marii Caraibelor, precum si in sudul SUA si Mexic. Nu poate fi cultivata in aer liber prin zone cu temperaturi care scad pe mai mult timp sub zero grade..

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.