Aloe vera – miracolul naturii (II)

Aloe vera – miracolul naturii (II)

0 167

Istoria acestei plante in folosul oamenilor a inceput in timpuri imemorabile. Marile civilizatii antice, ca persii sau egiptenii in rasarit, grecii si romanii in Europa, ii cunosteau efectele terapeutice. Acestea erau cunoscute chiar si pe continentul africani sau in India. Se regaseste in folclorul nipon, filipinez sau hawaiian.
In Grecia antica, Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel mare sa cucereasca insula Socotra, unde se gaseau mari plantatii de aloe, planta fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor. De efectele plantei a beneficiat insusi imparatul ranit de o sageata, de catre un preot care a folosit gel stors din frunze.
La inceputurile Evului Mediu planta uscata devine un medicament raspandit in toata Europa.
Orientul prezentat de Marco Polo ofera descrieri numeroase de aplicatii terapeutice.
Pe langa alte bogatii gasite de conchistadori la azteci se afla si aloe vera, sub mai multe moduri si in mai multe feluri de folosire, ca agent curativ de mare efect.
Tot spaniolii, dar si olandezii, incep sa o cultive pe plantatii in Barbados si Curacao, unde se obtinea, prin fierberea plantei, o solutie adusa, in principal, in Europa.
Carl von Linne foloseste, la 1720, pentru prima data, denumirea de Aloe Vera Linne cand descrie planta. Aceasta incepe sa fie tot mai cunoscuta in lumea intreaga prin lucrarile publicate si care prezinta referinte medicale, descriind varietatea aplicatiiloraloei in diferite tratamente.
Este descrisa oficial ca laxativ si protector al pielii.
Dupa 1900 planta incepe sa fie cultivata pe mari suprafete, mai ales in regiunile calde ale globului. Incepe sa se vanda frunza proaspata sau uscata pentru tratarea ranilor, arsurilor si altor afectiuni ale pielii, incluzand dermatitele si ulceratiile.
Iata numai cateva date despre istoria acestei plante, date care dovedesc cat de benefic este tratamentul bolilor folosin aceasta planta, dar nu numai, si evitand medicatia cu zecile de doctorii sintetice, care vindeca intr-un loc si dauneaza in altul. In materiale viitoare vom arata si alte aspecte ale tratamentelor pe baza de gel din aloe.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.