Patronii sunt incurajati sa angajeze tineri absolventi

Patronii sunt incurajati sa angajeze tineri absolventi

0 145

Angajatorii sunt incurajati de autoritatile statului nu numai sa angajeze absolventi ai unor institutii de invatamant , ci si sa-i pastreze pe o perioada cat mai indelungata de timp.
Astfel, pentru a fi rentabil sa lucreze cu tineri, patronii care le fac acestora forme de angajare sunt scutiti pe o perioada de 12 luni de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj. Singura conditie este sa-i angajeze pe o perioada nedeterminata de timp. Mai mult decat atat, angajatorii vor mai primi, lunar, din bugetul asigurarilor de somaj, timp de una an, pentru fiecare absolvent cate un salariu minim brut pe tara pentru absolventii ciclului inferior sau ai scolilor de arte si meserii, 1,2 salarii pentru cei care au finalizat invatamantul secundar superior sau invatamantul postliceal, si 1,5 salarii pentru absolventii invatamantului superior.
Se pare insa ca cei care au angajat tineri trebuie sa-i mentina pe acestia in functie pe o perioada de cel putin trei ani, dupa cum a declarat Mihai Livadariu, seful Biroului Juridic, Arbitraj si Resurse Umane din cadrul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Brasov.
In caz contrar, acestia trebuie sa restituie , in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu. Daca, insa, mentin raporturile de munca sau de serviciu dupa perioada de trei ani, acestia primesc pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane, pe o durata de maximum doi ani.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.