Pricupul sau vremea coacerii cerealelor

Pricupul sau vremea coacerii cerealelor

0 149

Pricopul se sarbatoreste de crestinii ortodocsi in a opta zi a lunii iulie. Asadar, aceasta este in primul rand o sarbatoare crestina, pastrata cu sfintenie in unele parti ale tarii, imbinata cu practici si credinte magico-pagane.
Sfantul Marelui Mucenic Procopie a trait pe vremea lui Diocletian. Era din cetatea Elia, adica din Ierusalim, nascut din tata binecredincios, care marturisea pe Hristos, anume Hristofor, si din maica necredincioasa, anume Teodosia, care era slujitoare de idoli. Dupa moartea tatalui sau aducandu-l maica lui la Diocletian care se afla in Antiohia, l-a facut duce al Alexandriei, cu porunca sa-i chinuiasca pe crestini.
Pornind spre Alexandria, fara veste, se facura tunete si fulgere, si auzi el un glas din cer, chemandul pe nume: Neania, caci acesta ii era numele cel dintai. I s-a aratat o cruce ca de cristal si glas s-a facut de la cruce zicand: „Eu sunt Iisus cel rastignit, Fiul lui Dumnezeu”. Si invatand ele toata taina oranduielii credintei noastre, s-a intors la Schitopoli, si a poruncit sa-i faca cruce de aur si de argint, dupa chipul ce i se aratase.
Si fiindca sfantul nu s-a plecat ca sa jertfeasca la idoli, a fost chinuit in multe feluri, dar a fost slobozit prin aratarea Domnului si numit Procopie in loc de Neania.
In credinta populara, Pricupul are un rol important in coacerea cerealelor, aparandu-le de primejdiile meteorologice. Daca oamenii nu ii respecta ziua, Sf. Pricup trimite fulgere, trasnete, grindina sau arsita sau, sub forma de lup, rapeste copiii celor care au lucrat in aceasta sarbatoare.
Motii din Apuseni cred ca pe cei care nu respecta ziua Pricupului ii iau pe sus doua vanturi puternice, numite Harcodan si Dornados.
Ce se spune in popor despre aceasta zi:
• Precupu tace cucu, despre aceasta zi spunandu-se din batrani ca de la ea inainte nu mai canta cucul.
• In aceasta zi infloreste graul
• Niste oameni s-au apucat sa treiere in ziua de Pricopie. Pana seara s-au aprins paiele si apoi au ars de tot.
• O femeie lucrand in aceasta zi la sapat, a venit lupul si i-a luat copilul. Strigand femeia ca i-a luat lupul copilul, i-a raspuns un glas ca nu e lupul, ci e Precupul. Dupa multa rugaciune i l-a dat inapoi, insa ea a fost cu fata acoperita, sa nu-l vada pe Precup.
• Ziua este respectata si de teama dezlantuirii unor vijelii.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.