Romania importa legume si fructe proaspete si …. iradiate

Romania importa legume si fructe proaspete si …. iradiate

0 137

Prostia si domnia se plateste. Si se pare ca romanii o platesc din plion. „Saturati” de legumele si fructele autohtone, romanii au incurajat importul de astfel de alimente din strainatate. Acest lucru nu numai ca aduce prejudicii financiare importante taranilor si firmelor care se ocuta cu cultivare si distribuirea fructelor si legumelor, dar aduce si un dezavantaj pentru consumatori.
Se pare ca asa-zisele trufandale din import sunt proaspete, frumoase, apetisante, dar si … iradiate. Peste trei sferturi dintre legumele si fructele care intra in Romania vin tratate cu raze gama, impotriva daunatorilor. Procedeul este raspandit pentru ca asigura o prospetime indelungata a produselor si este acceptat de legislatia Uniunii Europene. Acest procedeu insa nu este bine-vazut de catre specialisti, care nu sunt de acord ca fructele si legumele sa fie iradiate.
Cele mai vizate de radiatii sunt rosiile, capsunile sau strugurii care se pastreaza proaspete timp indelungat, daca sunt iradiate. Alimentele supuse iradierii trec printr-un flux de raze gama ionizante, care genereaza o sursa radioactiva. Aceasta sursa distruge microbii si bacteriile de pe legume si fructe, dar degradeaza si proprietatile nutritive ale produsului. Specialistii in alimentatie spun ca acest procedeu de conservare prin raze ionizante poate sa provoace grave probleme de sanatate: diabet, boli cardiovasculare, cancer, imbatranirea tenului, celulita si lista poate continua.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.