Din 01.07.2008 gazul se da la kilowatt/has

Din 01.07.2008 gazul se da la kilowatt/has

0 151

Odata cu scumpirea lui, gazul ne ofera pe flacara un soi nou de facturare: in kw/h.
Acest soi de facturare ne-a fost anuntat cu ceva luni bune in urma, amintindu-ni-se intr-una ca va sosi si clipa.
Si uite-o ca a sosit !
Daca si pana acuma ne uitam cu un ochi la factura, cu altul la contor, iar ochiul mintii ramanea la calendarul matzei din cauza unor diferente de neinteles noua ca profani, dar mai aveam curajul babescului 1 + 1 = 2, de acum inainte va trebui sa o dam pe resemnare si sa ne lasam in voia soartei si al kilowattilor/ora iesiti din pixul celor pusi sa ne factureze consumul. Ceva asemanator cu enigmatica formula de calcul la repartitoarele agatate de calorifere.
Caci gazarii nu ne destainuie formula, ea ramanand in cercul lor ingust si stramt, noi compensand efectul cu bucatelele de plastic frumos pictate de prin buzunare.
In teorie noul stil ne avantajeaza pe noi, consumatorii, pentru ca nu vom mai plati cantitatea, ci calitatea. Se explica de catre specialisti ca una e sa fierbi un ou cu gaz de proasta calitate, consumand mai mult va volum, si altul este consumul in caz de calitate buna.
Da, schema este logica !
Dar de unde sa stie lumea ce calitate are gazul care-i fierbe oul? Ca ce chestie sa aiba incredere in distribuitorii de gaze, care si asa nu sunt priviti cu ochi prea blanzi?
Cica puterea calorica va fi stabilita de specialisti, pentru inceput, pe zone. Si pun pariu ca aceasta calitate va fi cam peste tot spre cote inalte. Ce, ati vazut pe undeva vreun negustor care sa nu-si laude marfa? Mai ales cand are monopolul si catareste la ochiometru.
Astfel cantitatea consumata ca volum se va inmulti cu puterea calorica a gazului stabilita pentru zona respectiva, iar rezultatul il vom plati noi.
Se zvoneste ca acest sistem se foloseste prin tari spre al caror nivel de trai tindem si noi. Iar rezultatele par multumitoare pentru ambele tabere. Insa acolo aparatura de masurare permite si profanului sa inteleaga ce si cat a consumat, in timp ce la noi a ramas vechea aparatura de masurat consumul ca volum.
Oare ce au pazit pana acuma, de cand s-a nascut ideea implementarii noului sistem, distribuitorii de gaze, ca nu au trecut la schimbarea aparaturii vechi? Si cand au de gand sa o faca?
Caci bani tot ma multi vor, asa cum face, de pilda, Distrigaz Sud, care intentioneaza sa solicite ANRE o noua majorare, cu 20%, de la 1 octombrie, sub pavaza eternelor motivari.
O fericire in prag de iarna, nu?
Sa vedem cat va mai tine chestia cu stransul curelei si intinsul corzii !

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.