Marea Neagra la un pas de auto-distrugere

Marea Neagra la un pas de auto-distrugere

0 165

Pentru ca tot suntem in plin sezon estival, ne-am gandit ca a venit momentul sa ne uitam cu mai multa atentie la marea al carui litoral il vizitam cu totii in fiecare an.
Avertizarile privind situatia critica in care se afla Marea Neagra s-au inmultit, iar autoritatile nu par sa aiba vreun plan clar in acest sens.
“Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic din cauza supraexploatarii resurselor, eutrofizarii (proces natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive – n. red.) si deversarii de substante toxice”, avertizeaza autorii unui raport prezentat ?n fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunite luni ?n sesiune la Strasbourg.
Se pare ca cea mai mare amenintare privind poluarea marii o constituie industrializarea masiva a oraselor de coasta care devarsa incontinuu substante toxice si radioactive. Pe langa aceste deversari nocive se adauga si substantele aduse de raurile ca se varsa in Marea Neagra: Nipru, Nistru, Don, Kuban si altele. Numai Dunarea aduce anual 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi.
Statele care marginesc Marea Neagra alaturi de Romania, adica Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia si Ucraina, au semnat inca din 1992 o conventie prin care se angajeaza sa protejeze si sa controleze eficient resursele marii. Cu toate acestea, relatiile dintre state trebuie sa se intensifice pentru a eviata aparitia unui dezastru ce, la ora actuala, pare iminent.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.