Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 25%?

Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 25%?

0 133

Preturile reglementate la gaze catre populatie ar trebui sa urce cu 25% in acest an, pentru ca in prezent sunt foarte mici, iar furnizorii vand in pierdere, dar autoritatile nu vor majora tarifele pentru ca este an electoral, spune un reprezentant al Wirom Gas Romania.
„Cu siguranta este de asteptat o crestere cu 25% a pretului gazelor catre consumatorul final. Pretul de import depaseste 400 dolari pe 1.000 metri cubi, iar pana la finele anului va urca, potrivit estimarilor, la circa 500 dolari”, a declarat, marti, directorul executiv comercial al Wirom, Illo Vogelhaupt.
El a adaugat ca Wirom vinde gaze in pierdere in prezent, din cauza preturilor reglementate foarte mici, situatie reclamata si de cei doi mari distribuitori Distrigaz Sud si E.ON Gaz Distributie. Cei doi mari distribuitori au cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei cresterea preturilor cu pana la 20% la 1 iulie.
„Pretul reglementat al gazelor nu a crescut deloc in ultimele noua luni. Luam imprumuturi de la banci ca sa platim in avans gazele. Guvernul amana problema gazelor si nu vedem o solutie in acest an. Dar, cu cat amani si ignori o problema, ea va deveni mai mare pana cand nu o mai poti rezolva”, a spus Vogelhaupt.
Potrivit acestuia, rata reglementata de recuperare a investitiilor a scazut de la 11,7% la 8,6%, ceea ce ar putea descuraja investitiile, necesare in Romania.
„Va fi dificil, in conditiile in care profitabilitatea scade, de gasit investitori. Romania este in competitie cu alte tari, iar daca reglementarile nu sunt avantajoase investitorii s-ar putea orienta in alte parti”, a spus Vogelhaupt.
Unul dintre riscurile mentinerii pretului reglementat al gazelor la un nivel scazut este pierderea de catre furnizori a clientilor eligibili si trecerea acestora in regim reglementat, pentru ca preturile de pe piata concurentiala (libera, unde preturile sunt negociate de client direct cu furnizorul) nu pot fi mai mici decat cele reglementate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.