Arctica in 5 – 10 ani, fara gheturi pe timpul verii

Arctica in 5 – 10 ani, fara gheturi pe timpul verii

0 142

Un raport publicat de National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din SUA indica faptul ca, in ciuda unei ierni reci, gheturile din zona arctica se topesc mai repede decat anul trecut si ca este posibil ca Arctica sa nu mai fie acoperita de gheturi pe timpul verii in 5 – 10 ani.
Potrivi BBC, datele de la NSIDC, arata faptul ca, la inceputul lui 2008, gheata acoperea o zona mai mare decat la inceputul anului 2007.
Insa, in prezent, gheturile au ajuns la nivelul din iunie 2007, un record de topire inregistrat in zona.
Cercetatorii cred ca mare parte din gheturi sunt atat de subtiri incat se topesc foarte usor. Specialistii cred ca in 5 – 10 ani zona Arctica nu va mai fi acoperita de gheturi in timpul verii.
In martie, NASA a anuntat ca zona acoperita de gheturi este usor mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2007, insa majoritatea erau sloiuri formate in iarna anterioara. Aceste sloiuri sunt mult mai putin robuste decat cele mai putin saline, care supravietuiesc mai multi ani.
In urma cu cativa ani, cercetatorii preziceau ca zona arctica nu va mai fi acoperita de gheturi in timpul verii pana in 2080.
Apoi, modelele pe computer au inceput sa indice date mai apropiate, in jurul anilor 2030 – 2050.
In vara lui 2007, gheturile arctice au atins un nivel record de topire, ajungand la 4,2 milioane de kilometri patrati, de la 7,8 milioane de kilometri patrati in 1980.
La sfarsitul anului trecut, un grup de cercetatori prezicea veri fara gheturi in zona arctica pana in 2013. In prezent, cercetatorii sunt si mai convinsi ca acest lucru se va intampla.
Tarile din jurul zonei arctice incearca sa gaseasca oportunitatile pe care le-ar aduce topirea gheturilor pe timpul verii.
Canada si Rusia analizeaza pretentiile de suveranitate asupra unor regiuni din Arctica, in timp ce, saptamana aceasta, presedintele american George W. Bush a cerut sa se faca mai multe explorari petroliere in apele Statelor Unite, fapt care care ar putea indica intentia de exploatare a rezervelor de pe coasta Alaskai.
Din punct de vedere climatic, topirea gheturilor are impact la nivel global, contribuind la incalzirea planetei si la ridicarea nivelului marilor. Calota glaciara din zona contine suficienta apa pentru a ridica nivelul marilor de pe glob cu aproximativ sapte metri daca se topeste.
Ciclurile climatice naturale joaca un rol important in variatiile anuale ale calotei glaciare. Pentru ca gheturile sa se refaca la un nivel normal sunt necesare mai multe serii de ierni si veri reci, lucru care nu este posibil.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.