Dubla cetatenie

Dubla cetatenie

0 175

Inca un rege s-a trezit, pe meleagurile noastre, sa se dea rotund. Si el a inceput cu schema ca ”nu are pretentii”, dar mai incolo cine stie…
Caci regii nu se deosebesc intre ei prea mult, in cazul de fata cel despre care vreau sa scriu nu are sange albastru, ci din acela tuciuriu.
Asa-zisul si autoproclamatul rege al tiganilor, Cioaba si nu mai stiu cum, s-a trezit sa scrie guvernului Indiei rugamintea ca acesta sa recunoasca tiganimea din Romania si Europa ca apartinand acestui stat, la origini, si astfel doreste un fel de legalizare a existentei acestei etnii minoritare prin lume, facand si o comparatie intre situatia ungurilor transilvani cu tiganii, adica primii au un loc si o tara de unde s-au imprastiat prin lume (Ungaria), si de ce sa nu aiba si tiganii asa ceva.
Fac o paranteza ca sa-i spun amicului Cioaba ca, de fapt, si ungurii sunt veniti cam tot de pe locurile din care au plecat si tiganii prin lume, doar ca un pic mai hacana.
Cioaba pretinde ca tiganii au pornit migratia din nordul Indiei, din zona granitei dintre aceasta si Pakistan, cam pe la 1.100 – 1.200.
In privinta asta ungurii au fost mai smecheri si le-au luat-o inainte cu vreo doua-trei sute de ani.
Ca motivare a cererii, Cioaba invoca asemanari in traditii, in port si, mai ales in drapele, pe ambele aparand ca simbol roata. Atata doar ca drapelul tiganesceste albastru-verde, pe cand cel indian este rosu-alb-verde – ce coincidenta cu cel unguresc !
“Regele” Cioaba striga, in context, sus si tare ca el nu doreste, prin demersurile intreprinse, decat sa stie ca si etnia sa are o patrie-mama.
Dreptul lui sa incerce !
Dar cum stim ca regii mint – vezi in Eminescu pe cine au tovaras la masa – este cazul sa picam putintel pe ganduri.
Presupunand ca India accepta cererea – poate nu-i pasa, tinand cont de distanta dintre Cioaba & comp. si ea – sa vedeti dupa aceea cum, din balegar, rasare buruiana pretentiilor. Caci tiganului, daca ii intinzi un deget, iti ia mana toata.
Va rog imaginati-va urmatorul scenariu – numai pentru judetul Brasov, sa zicem:
Se va umple harta judetului cu tot felul de mici state, gen Republica Garcini, Regatul Zizin, Marele imperiu Maierus-Apata, Voevodatul Bartolomeu etc. Cu pretentiile teritoriale respective. Si cu altele si altele si altele, ca tiganul este inventiv cand e vorba de smecherii.
Sa ma scuze acei tigani – cum de altfel si aceia apartinand altor etnii – care s-au integrat in societatea romaneasca, asa cum este ea, fara tam-tam si tambalau si stiind sa-si pastreze in particular obiceiurile bune, datinile si traditiile. Sunt sigur ca acestia zambesc auzind de facatura lui Cioaba.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.