Umanism si Reforma in Biserica Neagra

Umanism si Reforma in Biserica Neagra

0 189

Biserica Neagra Brasov va gazdui vernisajul expozitiei internationala Umanism si Reforma. Importanta lui Philipp Melanchthon pentru Europa. De la Wittenberg pana in Transilvania. Acest eveniment va fi deschis publicului sambata, incepand cu orele 17:00.
Expozitie este organizata de Academia Europeana Melanchthon din Bretten (Germania) in colaborare cu Biserica Evanghelica C.A. si Arhiva Bisericii Negre Brasov si va putea fi vizitata pana in data de 27 octombrie 2008.

Alaturi de Martin Luther, Philipp Melanchthon a fost cel mai de seama dintre reformatorii Bisericii din epoca umanismului.
Expozitia prezinta viata si activitatea lui Melanchthon, un om nascut intr-un orasel din sud-estul Germaniei (Bretten), care prin nasterea sa a fost aruncat intr-o epoca a divizarii ecleziastice si politice. Acesta a avut convingerea ca singura posibiitate de scapare din stransoarea europeana este intoarcerea la radacinile antice si crestine ale acesteia.
Exemplul lui Melanchthon evidenteaza faptul ca ideea Europei unite poate fi realizata doar prin trecerea peste diferentele religioase si culturale. Europa s-a nascut din contactul traditiilor antice si crestine, iudaice si islamice.
Si pentru ca tot suntem in anul dialogului intercultural, scopul acestei expozitii este acela ca, pornind pe urmele lui Melanchthon, sa fie facilitat dialogul si gasirea impreuna a unor noi cai de intelegere.
Textele expozitiei sunt redactate in patru limbi : engleza, germana, romana si in premiera in limba maghiara.

Programul Vernisajului
Moment muzical:
Fantezie pe coralul „Eine feste Burg ist unser Gott” (O cetate puternica este Domnul nostru) de Rudolf Lassel, Steffen M. Schlandt (orga)
Cuvant de salut: Primpreot Christian Plajer
Discursuri festive:
Din partea organizatorilor:
– Dr. G?nter Frank (Director Europ?ischen Melanchthon-Akademie Bretten)
– Thomas Sindilariu (Arhiva Bisericii Negre Brasov)
Din partea reprezentantilor Bisericilor din Transilvania si Brasov:
– Episcop D. Dr. Christoph Klein
– Vicar Episcopal B?la Kato
– Protopopul de Brasov preot Zenovie Mosoiu din partea reprezentantilor miscarii ecumenice din Brasov
Comunicare: D. Dr. Christoph Klein: Philipp Melanchthon si Reforma din Transilvania

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.