Inaltarea Domnului – traditii si credinte romanesti

Inaltarea Domnului – traditii si credinte romanesti

0 147

Inaltarea Domnului este o mare sarbatoare crestina, care comemoreaza inaltarea la cer a lui Isus din Nazaret, la 40 de zile dupa Inviere.
Potrivit Faptelor Apostolilor, Iisus, dupa Inviere, s-a aratat apostolilor timp de 40 de zile, dupa care s-a inaltat la cer in prezenta lor.
Semnificatia Inaltarii nu este legata atat de fenomenul in sine, cat ca expresie a preamaririi ceresti a lui Christos care, ridicat prin Inviere la dreapta lui Dumnezeu, domneste ca Rege. La izbanda lui ia partea intreaga natura umana.
Spiritualitatea Inaltarii se intemeiaza pe speranta. Crestinii privesc la casa cereasca ce-i asteapta, traind inca pe pamant in realitatea lumii noi in care domneste Hristos.
Conform credintei populare, Ispas este personajul mitic care a asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la Domnul.
Din ziua de Pasti si pana in ziua de Ispas, oamenii saluta spunand „Hristos a inviat!”si li se raspunde cu „Adevarat c-a inviat!”, iar in ziua Inaltarii Domnului se saluta cu „Hristos s-a inaltat!” si se raspunde cu „Adevarat ca s-a inaltat!”. Dupa ziua de Ispas incep a se saluta obisnuit.
In aceasta zi este Pastele Cailor: Numai in aceasta zi se satura si caii o data pe an, si doar un ceas pentru ca asa au fost blestemati de catre Maica Domnului:
Fire-ati cai afurisiti,
De mine, de Dumnezeu,
Mai tare de fiul meu.
Voi sa nu mai aveti sat
Numa-n ziua de Ispas
Si-atuncea vreme de-un ceas
(Pop Reteganul)
Obiceiurile din aceasta zi au si ele semnificatiispeciale, chiar magice.
Credinciosii se incing cu foi de nuc la brau, pentru ca si Hristos si-a pus cand s-a inaltat. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in cer.
Pentru ca poporul nostru este fundamental un popor agrar, dar si crescator de animale, este important ca fiecare credinta sau superstitie sa fie stransa legata de activitatea sa.
Astfel, la Ispas, vitele se bat cu leustean, ca sa se ingrase. De asemenea, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar: ” Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar! ”
In ziua de Ispas, nu se da foc si sare din casa; foc, pentru ca tot anul vei avea huit, iar sare, pentru ca vacile nu vor avea smantana.
Ce se seamana dupa Ispas nu rodeste
In ziua de Inaltarea Domnului, femeile care au in familie morti impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, crezandu-se ca in acea zi se inalta sufletele lor la cer si sa aiba merinde de drum.
Femeile impart laptele dulce fiert cu pasat si iar cei care primesc trebuie sa dea si ei la randul lor un buchet de maturi de pe camp.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.