Peste 57.000 de persoane din judetul Brasov isi serbeaza onomastica

Peste 57.000 de persoane din judetul Brasov isi serbeaza onomastica

0 142

An de an pe data de 21 mai, atat ortodocsii, cat si romano-catolicii sarbatoresc Sfintii Imparati Constantin si maica sa Elena. Din datele furnizate de directorul Directiei Judetene Comunitare de Evidenta a Persoanelor, in judetul Brasov isi sarbatoresc ziua onomastica 36.457 femei, din care 19.106 din municipiu resedinta de judet care poarta numele Constantina, Elena, Lenuta. Tot in judetul Brasov isi sarbatoresc onomastica 20.773 barbati Constantin, Costica, din care 12.106 in municipiu resedinta de judet.

Constantin si maica sa Elena
Sfantul Constantin a fost al 32-lea imparat al Imperiului Roman dupa August, iar intreaga sa viata a fost o lupta pentru eliberarea Bisericii crestine de sub prigoana pagana.
Sfanta Elena, care dorea foarte mult sa se inchine la locurile sfinte, a mers la Ierusalim si s-a rugat pe Golgota si la Mormantul Domnului ca Dumnezeu sa-i descopere locul in care se afla Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Dorinta ei a fost implinita, iar sfanta Elena s-a intors la Constantinopol cu o particica din Crucea sfanta. Pe locul Rastignirii, ea a zidit o biserica ce se pastreaza pana astazi.
Dupa Edictul de la Milan, imparatul Constantin s-a ocupat de imbunatatirea vietii crestinilor. A desfiintat pedepsele necrestine ca rastignirea, a abolit dreptul tatalui de a-si vinde sau omori copiii, a favorizat eliberarea sclavilor, a stimulat ajutorarea vaduvelor, saracilor si bolnavilor, a aprobat infiintarea justitiei si instantelor episcopale, a dat legi pentru administrarea Bisericii crestine, a generalizat ca zi de odihna duminica, ziua Invierii lui Hristos. De asemenea, a initiat construirea de noi biserici in toate zonele imperiului sau, sau repararea celor existente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.