Parada Junilor va avea loc pe 4 mai

Parada Junilor va avea loc pe 4 mai

0 151

Parada Junilor va avea loc pe data de 4 mai, adica in duminica Tomii, prima duminica dupa Pasti.
„In fiecare an, caracterul spectaculos al Coboririi Junilor, dar si frumusetea costumelor, fac ca strazile din centrul vechi al orasului sa se umple de localnici si turisti, romani si straini, dornici cu totii sa admire o parada renumita in toata tara si, in ultimii ani, si in strainatate. Acestea sint doar o parte din motivele pentru care consideram ca este oportuna sprijinirea financiara a celor sapte grupuri de Juni si in acest an: Junii Tineri, Junii Batrini, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Brasovecheni, Junii Rosiori si Junii Albiori”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarire.
Autoritatile locale au alocat pentru acest eveniment 100.000 de lei. Consiliul Judetean a alocat fonduri pentru refacerea troitelor junilor din Schei si pentru realizarea steagurilor traditionale.
Vechi de aproape trei secole, ritualul coborarii Junilor in cetate a inceput in Piata Unirii, langa Biserica „Sfantul Nicolae”, unde, dupa obicei, cele opt cete de Juni calari, invesmantati in stravechile lor costume de o frumusete unica, s-au inchinat si au salutat multimea cu „Hristos a inviat!”.
Dupa ce strabat strazile vechii cetati a Brasovului, coloana Junilor, urmata de mii de oameni, se indreapta spre „Pietrele lui Solomon”, locul traditionalei petreceri campenesti de dupa parada.
Parade incepe cu ritualul horei si al aruncarii buzduganului si se incheie abia tarziu in noapte.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.