BNR: Nu exista riscul unei recesiuni in Romania

BNR: Nu exista riscul unei recesiuni in Romania

0 135

Ultimele evolutii la nivelul economiei romanesti multe din ele cu un pronuntat aspect negativ obliga puterea la o anumita atitudine. Oficiali ai Bancii Centrale exclud posibilitatea unor riscuri majore in Romania care ar putea genera o recesiune. Nu trebuie uitat faptul ca tocmai BNR a pus „frana” economiei majorand dobanda de refinantare, aspect ce a atras un lant de majorari a dobanzilor la toate bancile comerciale.
Viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a declarat, joi, ca in Romania „nu exista riscul unei recesiuni”.
Putem avea consecinte ale turbulentelor internationale nefundamentate economic, a explicat Cristian Popa, in conferinta Politica Monetara: Evolutii si Provocari, organizata de BNR.
Viceguvernatorul a explicat ca sistemul bancar romanesc nu este afectat de lipsa de lichiditate, dar resimte efectele externe.
Efectele majorarii dobanzilor de politica monetara s-au transmis mai repede la noi decat credeam si nu s-au transmis la credite, ci s-au transmis la depozite, ceea ce a condus la ideea ca resursele financiare sunt mai putin abundente decat inainte si ca bancile comerciale au nevoie sa intre in competitie pentru resurse interne.
”Cred ca deocamdata nu avem a gandi efecte pernicioase ale acestui lucru. La Banca Centrala inseamna o transmitere mai eficace si mai rapida a semnalului de politica monetara, inseamna mentinerea unei latimi functionale si mai eficiente a ecartului intre dobanzile pasive si cele active”, a spus Popa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.