Ce trebuie sa afle actualul ministru Borbely Laszlo, daca va ajunge primar...

Ce trebuie sa afle actualul ministru Borbely Laszlo, daca va ajunge primar la Tg. Mures!
Daca inca nu stie!

0 141

Deak Andrei

In vremurile dramatice pentru romani, care au urmat dupa Diktatul de la Viena (care a rupt Transilvania in doua!), cat si mai tarziu, in perioada vremelnica a „Regiunii Autonome Maghiare” (de trista amintire stalinista), schimbarea numelor de strazi devenise, la Tg.Mures, o adevarata politica „comunitara” si regionala.

Asa se face ca unei strazi, infiintata in 1936, pe vremea primarului Dandea, ii va fi schimbat numele din Gheorghe Asachi, carturar al neamului romanesc, in cel de Gabor Aron, mesterul care a topit clopotele bisericilor – in primul rand romanesti – pentru a turna tunuri in vremea revolutiei ungare din 1848. Iar strada Calarasilor – ce purta numele vestitului corp de armata care s-a distins in Razboiul pentru independenta din 1877 – va primi, pana in anul 1986, numele lui Lajos Kossuth. ADEVARAT, un personaj de seama al ultranationalismului maghiar, care il socotesc un erou al Ungariei, dar prin toata activitatea sa, un sovin incurabil, a carui politica nationalista si mioapa a provocat suferinte atroce romanilor si sasilor ardeleni. Se poate spune ca din cauza lui si a „sabiei” invrajbitoare a generalului polonez Iosif Bem, actiunile lor ultraradicale impotriva nationalitatilor din centrul Europei, au dus la esecul Revolutiei din 1848!

CA O FARSA SINISTRA, dupa Revolutia din decembrie 1989, procesul rebotezarii perverse a strazilor a fost reluat „intensiv” in 1997, pe vremea primarului Imre Fodor, personaj al carui sovinism revansard a fost notoriu.

ASTFEL, LA TG. MURES (ca si la Sf.Gheorghe, Miercurea Ciuc, Tg.Secuiesc) a demarat si s-a desfasurat o actiune concertata de asa-numita „marcare politica si culturala a teritoriului” prin ridicarea de monumente ale unor personalitati (cum ar fi si Sandor Pet?fi, mare poet, dar cu furibunde atacuri sovine la adresa romanilor si germanilor) sau de rebotezare a unor strazi cu numele unor personaje sau evenimente cu conotatii jignitoare la adresa romanilor.

UN EXEMPLU este si „Strada fabricilor” (care prea amintea de tot felul de privatizari suspecte), ce s-a schimbat in „K?s K?roly” – „apostolul transilvanismului” (?!), o alta strada (situata intre strada Evreilor martiri si strada Banat), a primit numele de „Dieta de la Turda”, iar strada Milcovului (care evoca probabil chemarea unificatoare „Vin’ la Milcov cu grabire!”) a devenit „M?rton ?ron”.

MAI NOU, se incearca redenumirea strazii Calarasilor (cu rezonanta istorica pentru romani) cu numele lui Kossuth Lajos, personaj care a girat militar si moral uciderea populatiei civile romanesti si sasesti din Transilvania in timpul revolutiei ungare de la 1848, subordonata exclusiv intereselor maghiarismului central-european.

IN ACELASI TIMP, un bust al lui Mihai Viteazu, personaj istoric in a carui oaste alaturi de romani au luptat si secui, de ani de zile nu-si gaseste locul in Tirgu-Mures, iar la Sf.Gheorghe, grupul statuar dedicat viteazului domnitor i se cauta un loc dosnic de reamplasare, odata cu lucrarile de „modernizare a pietei din fata Prefecturii Judetului Covasna…

O ANALIZA DIN PERSPECTIVA ISTORICA, chiar sumara, arata ca ridicarea de monumente (aproape 1.000 incepand din 1989!), precum si rebotezarea unor strazi cu numele unor astfel de personaje sau evenimente este nu doar ilegala, cat mai ales sfidatoare si jignitoare pentru sentimentul national al romanilor, prin mistificarea simbolului pe care l-au reprezentat! Vom incerca s-o demonstram in zilele care urmeaza, chiar in aceasta rubrica a ziarului on-line www.infobrasov.net.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.