Cati dintre dvs. stiu de – LACUL VRAJITOARELOR – de pe Bd....

Cati dintre dvs. stiu de – LACUL VRAJITOARELOR – de pe Bd. Eroilor? Dar de lacul de sub Tampa?

0 393

Pe capatul Strazii Portii (Schei) pe locul in care se afla azi str. Republicii – Modarom – complexul Star, adica iesirea din Cetatea Brasovului, demult, se spune ca ar fi existat un lac in care vrajitoarele sau femeile banuite a fi vrajitoare erau supuse ordaliilor (apelului la judecata divina).


Nefericitele care erau banuite ca ar fi facut acest pact cu diavolul, erau aruncate in apa cu greutati legate de picioare si multimea astepta sa vada daca acestea se innecau sau nu.


Exista convingerea ca vrajitoarele, servitoarele satanei, nu se pot inneca.


Si pentru ca realele vrajitoare ar fi trebuit sa fi supravietuit acestui singular supliciu (supravietuire despre care nu exista vreo atestare) ?mentinandu-se deasupra apei, ar fi fost necesar sa fie scoase din apa si arse pe rug. La inceputul sec. XIX lacul a secat sau fost asanat.


Pana unde se intindea insa acest lac, nu se stie cu exactitate.


Astazi, aceasta suprafata este strabatuta de bulevardul Eroilor.


?


Lacul de sub Tampa


Sub Dealul Tampa, povestesc batranii, ca s-ar afla o pestera de mari dimensiuni in interiorul careia s-ar afla un lac.


Astfel, unii sustin ca ar fi un lac de apa sarata (un ochi de mare), in timp ce altii sustin ca ar fi un lac de apa dulce si aduc ca argument faptul ca pe Tampa se aflau izvoare de apa dulce care intre timp au secat. Dupa al doilea razboi mondial, a?fost pusa in circulatie o legenda care spune ca in timpul primul razboi mondial ar fi existat un tunel care lega Casa Sfatului cu o pestera aflata pe Saua Tampei. Povestea spune ca, in acest tunel, au fost tinuti prizonieri germani, cu cele doua intrari blocate. Confirmarea primei parti ar duce si la adeverirea teoriei lacului subteran (secat, insa), caci altfel, trebuiau sa fie dovedite lucrari care sa realizeze un tunel? vertical, masurand 350m, atata cat ar fi diferenta de nivel intre cele doua iesiri.


Ce se stie cu siguranta astazi este ca Tampa are in ea 3 sau 4 tunele dintre care numai unul circulabil in totalitate. Acesta din urma leaga Casa Sfatului de un Turnul Cutitarilor sau Bastionul Postavarilor). Toate acestea sunt inchise astazi cu grilaj, datorita pericolului de surpare pe care il prezinta. Un veteran de razboi povestea ca bombardamentele din 1943-1944 au blocat iesirea unui tunel de adapostire, ingropand de vii pe toti cei care se refugiasera acolo.


La inceputul anilor ’40, s-a pus problema saparii pe sub Tampa a unui?tunel care sa faca legatura intre orasul vechi si cartierul?Valea cetatii?Din cauza izbucnirii razboiului, proiectul a fost abandonat, dupa primele incercari de sfredelire.


De-a lungul vremii s-a vorbit despre existenta, in interiorul muntelui, a sute de mii, sau chiar a milioane de hectolitri de apa, adunate intr-un lac(unii sustin ca sarat, iar altii – dulce). Spargerea muntelui pentru realizarea tunelului ar duce la inundarea orasului. Totusi, specialistii nu confirma existenta acestui ochi de apa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.