Franciza in afaceri

Franciza in afaceri

0 155

?


Franciza, cu o anumita greutate, a reusit sa intre, dupa anul 2000, tot mai bine pe piata romaneasca.


Cifra de afaceri generata de sistemul de francize in Romania a fost de 1,23 miliarde euro in 2007, in crestere fata de anul anterior, cand s-a situat sub un miliard de euro, a declarat vineri directorul Asociatiei Retelelor de Franciza din Romania (ARFR), Razvan Blid, la deschiderea celei de-a patra editii a salonului international de franciza Rofrancize 2008, la Romexpo.
Blid a afirmat ca piata romaneasca de profil este in continuare atractiva pentru francizorii straini, prezenta lor crescand cu 35 la suta in 2007, prin dezvoltarea unor noi retele de franciza sau prin extinderea celor existente.
Reprezentantul ARFR apreciaza ca piata autohtona de franciza isi va pastra ritmul de crestere de 25 la suta, francizarea marcilor romanesti se va accelera, iar a celor de retail va incetini, in timp ce investitia medie intr-un sistem de franciza va fi de 55.000 de euro.


Primele francize din Romania dupa 1990 au fost Pepsi si Coca-Cola. La momentul actual, 363 de marci sunt prezente pe piata romaneasca in sistem franciza, din care 63 autohtone, iar numarul total de firme afiliate este de 1.880.


Topul celor mai extinse francize din Romania este dominat de:


????????? Fornetti – 700 de unitati,


????????? Rodipet – 630 unitati,


????????? Romstal – 125 unitati.


Numarul de angajati in sistem a ajuns la 15.800, iar rata de crestere a sectorului a fost de 24,5 la suta.
De asemenea, apetitul intreprinzatorilor romani cu afaceri de succes de a-si extinde activitatea in sistem franciza este ridicat, anual fiind inregistrate 7-8 marci.
Distributie marci pe domenii:


????????? distributie-retail 235,


????????? in servicii – 114,


????????? in industrie – 14.


?


Vlad T.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.