Liverpool si Stavanger: capitalele europene ale culturii in 2008

Liverpool si Stavanger: capitalele europene ale culturii in 2008

0 136


Orasele Liverpool si Stavanger, desi se afla la 800 de kilometri distanta unul de celalalt, au in comun anul acesta titlul de capitala europeana a culturii. Mii de oameni vor vizita aceste porturi in cursul anului 2008 si ambele orase au organizat cu aceasta ocazie concerte, expozitii si piese de teatru. Fiecare oras este in centrul atentiei timp de un an, perioada in care isi poate pune in valoare viata si dezvoltarea culturala.


Inca din 1985, Parlamentul European a avut rolul sau in alegerea orasului ce urma sa fie capitala europeana a culturii. Deputatii europeni de la Comisia pentru Cultura si educatie examineaza toate candidaturile si pot organiza audieri pentru a consulta opinia publica.


?
Liverpool 08


Orasul Liverpool ?a renascut economic si cultural dupa declinul industriilor traditionale. Capitala culturii a fost lansata pe 11 ianuarie cu un concert la care au participat Ringo Starr si Orchestra Filarmonica Regala din Liverpool.
In februarie vor avea loc mai multe conferinte despre orasul Liverpool, iar la sfarsitul lunii un concert de la Catedrala Metropolitana – in care va fi interpretat noul Recviem de Sir John Tavener – va incerca sa reconcilieze prin muzica religiile lumii.



The Beatles si statutul UNESCO


In 2004, vechiul oras portuar Liverpool a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. De-a lungul secolelor, numerosii imigranti – in special irlandezi – si marinarii care treceau prin oras au facut ca orasul Liverpool sa devina un centru religios extrem de divers.


In plus, cei 447.500 de locuitori ai orasului vorbesc aproximativ 60 de limbi. Liverpool mai este cunoscut si datorita formatiei Beatles si cluburilor de fotbal Liverpool si Everton FC.


?
Stavanger: un „port deschis“


?„Open port“, ambitiosul program prezentat de Stavanger, abordeaza arhitectura, literatura, muzica si artele vizuale, reunind artisti nationali si internationali. Sustinand ideea deschiderii si libertatii de expresie, Stavanger 2008 propune manifestari accesibile tuturor categoriilor de public. Festivalul incurajeaza localnicii sa creeze propria lor arta.


Stavanger este cunoscut pentru orchestra sa simfonica, pentru casele de lemn, fiorduri si muzeele sale ciudate (muzeul titeiului si cel al conservelor de sardine). Somajul in Stavanger este de 1%, orasul profitand de industria de petrol, transportul naval si pescuit.


(Sursa:Biroul de presa al Parlamentului European)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.