Violenta in politica, violenta in economie, violenta in sport

Violenta in politica, violenta in economie, violenta in sport

0 135

Romania a fost cuprinsa, in ultimii 18 ani, de valuri tot mai mari de violenta: politica, economica, sociala si – rezultatul tuturor acestora la un loc – sportiva.
Pentru a ne convinge de violenta care stapaneste politicul nu trebuie sa mergem in Capitala, sarind de la un palat la altul peste Dambovita. Ne poate fi deajuns Brasovul, aici unde doua cladiri reprezentative se fluiera reciproc peste un loc pe care au murit oameni in speranta unui trai mai bun, in pace si liniste. Caci boala bucuresteana s-a imprastiat si prin provincie, bacilii purtand forme ciudate de litere, cu sau fara liniuta intre ele.
Violenta in economie poarta sub fusta aceiasi bacili, care, prin tot felul de manareli, i-au dus pe foarte multi la sapa de lemn, iar catorva construindu-le vile si conturi grase in banci. Cu aceasta ocazie Brasovul a fost chelit de industria grea, in principal, dar si de o serie intreaga de ramuri ale altor industrii.
Ca sa ne lungim cu violenta din societate nu are rost. O intalnim la tot pasul si in mai toate clipele vietii in comun, de la varstele fragedei copilarii si pana la mosii care si-au astupat fundul ca sa nu scape ultimul vant. Si este de groaza cum oameni care, in cel mai rau caz, ar trebui sa-si zambeasca printr-un simplu “pardon” cand isi ating involuntar traiectoriile, se iau, in cel mai bun caz, la cearta si injuraturi. Si nu mai pun la socoteala violenta din cadrul infractional.
Iar toate acestea au starnit valul violentei in sport, unde ultimul exemplu a fost arhimediatizat, caci este mai usor sa tocesti, cu succes la un public tot mai lenes in gandire – exemplul negativ prinde al naibii de repede – o tema devenita obisnuinta pe terenurile de sport si mai ales in tribune, decat sa-ti bati capul cu gasirea ciocanului care sa indrepte lucrurile.
Oare chiar traim intr-o epoca a violentei iremediabile care a cuprins intreaga omenire?
Pe langa razboaie, si natura este, peste tot, adanc ranita. Si ea se va razbuna, terminandu-si supremul produs tot prin violenta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.