Carnavalul clatitelor la Prejmer

Carnavalul clatitelor la Prejmer

0 144


Primaria Comunei Prejmer, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Brasov, ANTREC Romania si Asociatia pentru Dezvoltare Rurala Durabila „Euro–Rural” Prejmer, organizeaza a IV-a editie a Carnavalului Clatitelor, in zilele 2 – 3 februarie 2008.


?


Obiceiul preferat al prejmerenilor


Dintre obiceiurile populatiei sasesti, Carnavalul Clatitelor, Fasching in limba germana,? ramane unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor prejmereni care au avut initiativa reinvierii obiceiului mostenit de la comunitatea sasilor, majoritara in localitate sute de ani.


Carnavalul se organizeaza inainte de intrarea in Postul Pastelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice fiind un bun prilej pentru reunirea comunitatii, un moment de bucurie, dans si voie buna. Ritualul are radacini adanci in lumea satului sasesc simbolizand triumful luminii asupra intunericului, prevestirea soarelui primaverii si alungarea iernii.


Cu o seara inaintea Carnavalului, tinerii se intalnesc sa-si pregateasca mastile pentru a doua zi, in atmosfera traditionala a? cantecelor si dansurilor populare germane. Dimineata, cete de feciori mascati colinda satul calari. Din alai fac parte acordeonisti, tobosari, trompetisti mascati si nelipsita caruta cu soba? in care se pregatesc clatitele pe care? tinerii? le ofera localnicilor? primind in schimb faina, zahar, oua, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogosilor servite la Balul Mascat. In timpul periplului lor prin sat, tinerii obisnuiesc sa fure in caruta cu coviltir cate o fata? pe care parintii trebuie sa o rascumpere. Ziua se incheie cu parada mastilor si petrecerea Balului Mascat continua pana in zori.


Evenimentul se va desfasura dupa urmatorul program:


?


Programul evenimentului


Sambata 2 februarie 2008 – Sala Cetate Prejmer


Orele 17.30 – 19.00 – Atelier interactiv de confectionat masti si obiecte artizanale


Orele 19.00 – 21.00 – Seara de dansuri si cantece germane – interactiv. Invitati: Ansambluri folclorice germane si mesteri populari


Orele 18.00 – Carnaval la Restaurantul Popas Caprioara


?


Duminica 3 februarie 2008


Orele 11.00 – 17.00 – Caravana clatitelor – plecare din fata Cetatii Prejmer


In Centrul Comunei? Prejmer


Orele 11.00 – 13.00 – Carnavalul copiilor


Orele 13.00 – 14.00 – Concurs gastronomic : „Clatita – surpriza”


Orele 14.00 – 17.00 – Spectacol in aer liber. Invitati speciali: Mihai Traistariu si trupa HEAVEN


Orele 11.00 – 18.00 – Expozitie cu vanzare produse traditionale (preparate culinare, artizanat, etc.)


Orele 19.00 la Sala Cetate Prejmer –? Parada Mastilor. Bal Mascat cu invitati surpriza


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.