Criza la Roma: a cazut Guvernul Prodi

Criza la Roma: a cazut Guvernul Prodi

0 182


In cursul serii de miercuri, Guvernul italian condus de Romano Prodi a esuat in incercarea de a obtine votul de incredere al Parlamentului. Situatia a fost generata de retragerea de la guvernare a unuia dintre partidele din coalitia de stanga, respectiv partidul fostului ministru de justitie Clemente Mastella. Acesta a demisionat dupa ce sotia sa a fost implicata intr-un scandal de coruptie.


La inceputul sedintei, Romano Prodi i-a cerut Senatului sa-i acorde votul de incredere pentru finalizarea reformei. „Va cer tuturor, doamnelor si domnilor senatori, sa-mi acordati increderea pentru a relansa cu o noua forta si un nou avant un proces de reforma amplu de care tara noastra are nevoie urgent. Va multumesc”.
Parlamentarii au votat insa contrar solcititarii, exprimandu-se cu 161 de voturi impotriva ramanerii lui Prodi la conducerea Guvernului si 156 pentru. Majoritatea de care avea nevoie premierul italian era de 160 de voturi. Retragerea catorva senatori din cadrul propriei majoritati – intre care doi alesi ai partidului de centru UDEUR – a determinat caderea Guvernului.


Anuntarea rezultatelor in hemiciclul Camerei Superioare a fost intampinata cu aplauze de catre senatorii de dreapta. Fostul premier Silvio Berlusconi, inamic recunoscut al Guvernului Prodi, ?a cerut deja organizarea de alegeri anticipate in primavara acestui an. Presedintele Giorgio Napolitano, singurul care poate dizolva Parlamentul, se opune insa organizarii unui scrutin fara o reforma a Legii electorale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.