Spaga legalizata in sistemul sanitar?

Spaga legalizata in sistemul sanitar?

0 154

Ca spaga la roman, sub diferite denumiri, mai aspre sau mai alintatoare, a devenit o a doua natura, este stiut de secole si uneori iti vine sa te intrebi daca Decebal sau Burebista nu primeau si ei plicuri cu stim noi ce.


Si in acest secol XXI cererea pentru prestarea vreunui serviciu trebuie sa fie „cu dop”, altfel e vai de capul rezultatului.


Unul din principalele servicii ce se aduce, in diferite ocazii, cetateanului este asistenta medicala. Nu degeaba romanul se saluta, de multe ori, cu urarea „sanatate”, ca daca nu o are, stie ce il asteapta.


Cu toate ca, la absolvirea scolilor, mai mult sau mai putin inalte, cadrele medicale boscorodesc juramantul lui Hipocrat, dupa aceea abia asteapta sa ajunga la post ca sa-l calce pentru a simti pliculetul in buzunar. O stim cu totii, din proprie experienta sau din cea a unor rude sau apropiati.


Si nimeni nu indrazneste sa se opuna sau sa ia atitudine punitiva, pentru ca nu se stie cand te ajunge boala si ai nevoie de asistenta medicala.


Se pare insa ca buba s-a cam copt si da sa se sparga, altfel nu se ajungea la discutii asupra unei legalizari ale acestui stramb obicei, sub o forma are sa convina tuturor partilor.


Cea mai vehiculata varianta ar fi aceea ca, dupa efectuarea serviciului – operatie si mai stiu eu ce – beneficiarul sa poata da prestatorului o anumita atentie, iar acesta sa elibereze o chitanta. Astfel ar ajunge si Statul sa aiba partea sa prin incasarea impozitului pe suma de pe chitanta. Totul sub patura luptei impotriva unor ilegalitati.


Bun, si care-i smecheria? Si tancul a fost, la scurt timp dupa infiintare, combatut cu arme antitanc, la fel ca si rachetele. Si sa se impotmoleasca funinginea existentei tocmai intr-un fleac?


Nu cred ca o lege, in aceasta privinta, ar fi eficienta. Probbil privatizari in masa ale serviciilor medicale ar fi mult mai eficiente, cu sprijin din partea statului, atat pentru cadrele medicale, cat si pentru pacienti, pastrandu-se insa si servicii gratuite pentru cei in jena financiara, in cazul acesta cadrele medicale beneficiind de retributii care sa-i faca sa le fie rusine de incasarea ciubucurilor.


?


Dan Bota ??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.