Adio, pungi de plastic

Adio, pungi de plastic

0 153

Se prevede, de catre Ministerul Mediului, reducerea drastica a consumului de pungi din plastic greu biodegradabil. O asemenea punga este, de obicei, folosita o singura data, apoi ajunge la gunoi, daca cel ce a folosit-o este ceva mai civilizat. Altfel, vedeti si dumneavoastra ce este pe strazi, mai ales cand bate vantul.


Acest fapt se datoreaza gratuitatii pungilor, mai ales in marile magazine, care astfel isi mai fac si reclama.


Pungile de plastic ar urma sa fie inlocuite cu pungi din hartie sau panza.


Nu se preconizeaza o interzicere totala a pungilor de plastic, dar pretul acestora il va face pe cumparator sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a cumpara punga.


De ce s-a ajuns aici?


Pentru ca romanasul nostru nu vrea sa priceapa colectarea selectata a deseurilor menajere – e drept ca nici autoritatile nu prea se grabesc sa implementeze hotarat acest sistem – si arunca totul de-a valma (ma refer mai ales la materialele refolosibile), chestia asta cu pungile mi se pare un prim pas sanatos, pentru ca, asa cum am aratat si mai sus, omul nostrum nu are chef sa foloseasca punga de azi si maine sau poimaine, si o arunca, de multe ori aiurea. Iar o asemenea punga din plastic, la fel ca si peturile si altele din plastic, se degradeaza abia in circa 100 de ani.


Pe deasupra sunt multe persoane care, la cumparaturi, vor pungi separate pentru fiecare articol cumparat, de parka in ciudata noastra democratie merele s-ar certa cu morcovii si varza in aceeasi punga


Stimatii cititori sa nu creada ca Romania vrea sa fie mai cu mot. In Irlanda, de pilda, pungile de plastic au fost interzise, la fel ca si in Japonia sau in multe orase din China. Asa ca, de data asta, se merge pe experienta altora.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.