Europa ne (a)someaza: nu ucideti porcii cu cutitul!

Europa ne (a)someaza: nu ucideti porcii cu cutitul!

0 174

Pe post de aperitiv la soriciul si jumarile care vor umple mesele romanilor cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, comunitatea europeana ne baga si ea pe gat ceva. Nimic digerabil, ci mai curand de-a dreptul indigest. Nu vreun preparat gastronomic, ci un termen lingvistic, din seria acquis-ului comunitar, despre care ne place atata sa palavragim.


Asa am aflat ca porcul european – pig, cochon, maiale, puerco – nu se taie defel asa cum traditia ne-a invatat ca se face cu godacul mioritic. Ramatorul comunitar se asomeaza. Desi nimeni nu si-a asomat raspunderea sa ne lamureasca ce naiba inseamna ciudatenia asta de cuvant, romanii vor fi nevoiti sa intre in randul lumii civilizate si sensibile fata de animalul de la care ne procuram colesterolul cel de toate zilele.


Va sa zica, incepand cu aceasta iarna va trebui sa-l asomam pe Ghita. Gata cu injunghierile traditionale si cu miscarile experte cu care taietorii profesionisti cauta cu lama cutitului beregata sau artera animalului sub gusile triple de slanina. Taranii care vor continua sa puna capat zilelor grohaitorului din ograda asa cum a facut-o de generatii si cum au prins din mosi-stramosi sunt pasibili de amenda de pana la 600 de lei.


Daca teoria am asimilat-o de bine de rau, amintindu-ne ca assommer in franceza inseamna a omori cu o lovitura puternica, practica ii va omori. Nu pe porci, ci pe taietori, fie ei peizani, fie medici veterinari, nevoiti si unii si ceilalti sa se supuna reglementarilor europene. Pentru ca, la Brasov de exemplu, nu exista nici macar un aparat din cele cu care s-ar putea asoma porcul. Normele comunitare au venit in teritoriu fara echipamentul tehnic.


In lipsa unuia, lucratorii Directiei Sanitar Veterinare trebuie sa creada pe cuvant pliantele in care se spune ca asomarea se face de regula printr-o lovitura puternica in cap, fara a sparge craniul animalului. Avantajul este ca va ramane un cap intact pentru piftie. Godacul isi pierde cunostinta si poate fi apoi transat asa cum nu scrie la carte, dar este impamantenit in legile nescrise ale traditiei.


In asteptarea sculei sofisticate pe care ne-o trimite Europa sa ne asomam porcul, taranii romani isi ascut tacticos cutitoaiele lungi pe pietrele de rau din curti.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.