Bolnavii se pot trata in strainatate in baza formularului E 112

Bolnavii se pot trata in strainatate in baza formularului E 112

0 159

Cu totii cunoastem conditiile deplorabile, ca sa nu spun execrabile, de spitalizare din Romania. Multe dintre bolile grave nu pot fi tratate in tara, pentru ca nu sunt bani pentru domeniul sanatatii, spitalele neputand dispune de aparatura necesara. Multi bolnavi sunt victime sigure, fara sorti de izbanda.
Ceea ce putin dintre noi stiu este faptul ca, odata cu intrarea in UE, bolnavii pot beneficia de formularul E 112 conform caruia, bolnavii pot sa trateze in strainatate. Exista doua cazuri in care un pacient poate apela la acest formular : daca isi schimba resedinta pe o perioada determinata sau daca boala de care sufera trebuie tratata urgent si, din motive obiective, nu poate fi tratata in Romania.
Brasovul se afla pe locul doi in topul oraselor ai caror bolnavi au beneficiat de prevederile acestui formular. Cu toate acestea numarul total de pacienti nu trece de cifra 7. La nivelul tarii, doar 84 de persoane au foste trimise la tratamente peste hotare.
Vasile Ciurchea, pre?edintele Casei Na?ionale de Asigur?ri de S?n?tate (CNAS), a precizat : „regula generala este ca acest formular este eliberat inainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. Formularul poate fi eliberat si dupa plecarea bolnavului, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.