Rom sau tigan? Asta-i discriminarea!

Rom sau tigan? Asta-i discriminarea!

0 213

Pentru o zi, jurnalistii romani nu au mai fost nevoiti sa caute sinonime acceptabile pentru cuvantul rrom. La sfarsitul saptamanii trecute, ziaristii mioritici au avut dezlegare la apelativul tigan, pe care, din motive de CNA si ipocrizie civica, se straduiesc sa-l evite in tot cursul anului cand scriu despre etnia nomada. Astfel ca, pe prima pagina a marilor cotidiene nationale, s-au lafait fara prejudecati titluri dure ce contineau cuvantul tigan.


Faptele petrecute recent in Peninsula italiana par sa motiveze asemenea licente politic incorecte in paginile ziarelor romanesti. Violarea si uciderea unei cetatene italiene, de care este acuzat in Italia tiganul Nicolae Mailat, este ultimul act dintr-o serie de infractiuni majore savarsite de catre romanii emigrati in Italia. Iar masurile luate de autoritatile italiene nu apartin unor extremisti din Cizma cum este Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist, care cere expulzarea imediata a tuturor romanilor din Peninsula.


Reactiile starnite de agresiunea savarsita de Mailat s-au alaturat corului de proteste urlate de italieni dupa fiecare dintre crimele cu autori mioritici, ca erau tigani, curve corcite sau romani sadea. Peninsularii s-au saturat – si pe buna dreptate – sa-si vada tara invadata de scursurile scapate din Romania. Care sunt tot atat de multi pe cat sunt si cetatenii de bine, care muncesc cinstit in Italia, au joburi la vedere, fiscalizabile, si le predau bastinasilor lectii de harnicie si onestitate.


Din acest motiv, acuzele la gramada sunt extrem de nedrepte. Discriminarea atat de blamata in toate contextele democratice este cat se poate de la locul ei in situatia data. Nu romanii ar trebui expulzati din Italia, ci hotii, violatorii, jefuitorii. Indiferent de etnie. Pana cand italienii vor invata sa faca aceste diferente, comunitatea romaneasca in intregul va fi victima acestei perceptii gresite. Din pricina careia sufera si indivizi de regula adulati acolo. Unul? dintre ei este Adrian Mutu, vinovat de cresterea numarului suporterilor la meciurile Fiorentinei de cand a venit la Florenta. E drept ca scandarile zingaro di merda (tigan de rahat) si altele asemenea s-au produs cu ocazia ultimului meci contra celor de la Lazio, cunoscuti pentru deviatiilor lor rasiste.


Intre timp, oengeuri ocupate cu combaterea discriminarii se declara ofuscate de faptul ca tiganului Mailat i-a fost dezvaluita etnia cu ocazia difuzarii stirii despre crima comisa. Ce-ar fi trebuit sa faca ziaristii italieni? Sa-l fi declarat albanez? Jurnalistii Cizmei nu par sa sufere de ipocrizia romaneasca, implementata pe valul campaniilor antidiscriminare, care cer ca un tigan trebuie alintat rom, desi faptele pe care le comite sunt tiganie curata. Asa ca au purces la evacuarea tuturor taberelor de tigani de la marginea oraselor italiene, focare de mizerie si infractionalitate marunta. De cateva zile, si una mai consistenta.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.