A fost ridicata masca de pe chipul lui Tutankamon

A fost ridicata masca de pe chipul lui Tutankamon

0 273

Celebra masca de aur incrustata cu pietre semipretioase a fost ridicata de pe chipul faraonului Tutankamon, acesta putand fi vazut, pentru prima oara de publicul larg, pana in prezent doar un numar limitat de specialisti putandu-l vedea, anunta Reuters citata de www.uol.com.br.


Mumia a fost mutata din sarcofagul de aur si pusa intr-o racla de plastic transparent, pentru a fi vazuta de cei ce viziteaza mormantul faraonului. Fata lui Tutankamon a fost foarte bine conservata, astfel incat a putut fi realizata o reconstituire grafica foarte precisa a chipului faraonului.


Specialistul londonez in reconstructie faciala Robin Richards a realizat o imagine digitala a fetei lui Tuankamon, utilizand informatii rezultate din analiza mumiei cu raze X. Aceste analize au adus clarificari privind sexul, rasa si varsta faraonului. Specialistii neozeelandezi au putut identifica culoarea ochilor, a pielii si parului.


Mai tarziu, modelatorul facial Alex Fort a realizat un model din fibra de sticla, expus la Muzeul stiintei din Londra. Chipul este diferit fata de masca mortuara din aur, in loc de trasaturile fine ale mastii, mulajul relevand trasaturi robuste: pometi proeminenti, nas mare, buze late si capul usor tuguiat. Specialistii pun diferenetele pe seama tehnologiei rudimentare de realizare a mulajului mastii.


Tutankamon a devenit faraon la varsta de 9 ani si a murit 10 ani mai tarziu, in circumstante inca neelucidate. Mumia sa a fost descoperita in 1922, devenind celebra in intreaga lume.


?


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.