Uniformele scolare

Uniformele scolare

0 198

UNIFORMELE? SCOLARE


?


In ultima vreme, chiar ultimii ani, s-a discutat dot mai mult despre necesitatea ( re ) introducerii uniformei la elevi. Voi spune si eu cateva cuvinte, problema fiind abordata de mine din alt unghi decat au facut-o colegii de breasla, care doar s-au informat pe la inspectoratele scolare si prin scoli si au scris ce l-i s-a spus.


?Eu mi-am permis sa opresc pe strada sau in alte locuri publice oameni de diferite varste si diferite categorii sociale si sa le supun unui soi de sondaj. Iata ce am constatat proce4dand astfel.


Am putut imparti pe cei chestionati in problema necesitatii purtarii uniformei scolare in trei mari categorii.


Prima categorie o formeaza acei oameni care, din principiu, nu raspund la sondaje “ ca sa nu pateasca ceva, Doamne fereste “.Cu acestia am terminat repede, ei fiind lasi.


A doua categorie sunt cei cu venituri de la mediu in jos. Concluzia discutiilor purtate cu cei apartinand acestei categorii este ca, odata uniforma cumparata, ea tine cel putin un an de zile si nu mai este nevoie de alte haine. In plus, mai ales in clasele liceale, mai niveleaza aspectul discordant dintre majoritate si cele cateva odrasle de bani gata care, prin vestimentatie extravaganta si scumpa, ii fac pe ceilalti sa se simta prost sis a aiba si ei anumite pretentii ( mai ales fetele ) la ceva mai deosebit si mai elegant, lucru ce nu permite buzunarul parintilor.


Iar a treia categorie ar fi a celor coborand in general di masini relative luxoase si care ( mai ales mamele ) spun ca e mai bine fara uniforma, ca sa se vada cine sunt parintii copiilor lor. Ca ei au purtat destul nenorocita aia de uniforma comunista ( ?! ), iar acum poate face fiecare ce vrea.? Comentariile le las pe seama dumneavoastra


Si totusi, o uniforma bine croita si bine purtata da o nota de distinctie si, eventual, chiar prestigiu, respectivei scoli. Iar obiceiul – ca sa stie mai ales cei din a treia categorie – este foarte vechi. Uniforme au purtat si bunicii, si strabunicii nostri, inca din vremea cand nu se stia nimic de comunism.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.