Sa-nvatam engleza din sanctiuni!

Sa-nvatam engleza din sanctiuni!

0 187

?In ultima vreme un nou termen englezesc este buzele tuturor: infringement. Suna intersant, arde la buzunar. Insemna incalcare si l-am invatat in contextul incalcarii prevederilor tratatului de aderare la Uniunea Europeana, incalcare ce se lasa cu amenzi usturatoare. Prima oara am auzit de el cand cu situatia din agricultura, prilej cu care am aflat mai multe despre activarea clauzei de salvgardare.


Apoi, infringementul a fost pomenit in legatura cu privatizarea Daewoo Automobile, Romania fiind acuzata ca a acordat subventii in procesul de privatizare, prin conditionarea vanzarii fabricii, ceea ce a condus la subtierea concurentei si vanzarea la pret subevaluat. Diferenta fata de pretul pietei este considerata subventie pentru care am putea fi amendati, daca se va dovedi reala acuzatia.


A fost?pe urma?randul domeniului transporturilor sa fie pus in legatura cu infringementul. Comisia Europeana ar putea actiona Romania la Curtea de Justitie, pentru ca nu a pus in aplicare o directiva comunitara cu privire la perioadele de conducere, repaus si la introducerea tahografelor digitale in domeniul rutier.


Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, ne creaza probleme si pasaretul care n-are ce face si se aciueste in Romania. Desigur, ati ghicit, suntem amenintati cu infringementul fiindca n-avem grija de pasari! Romania nu a reusit sa desemneze Ariile Speciale de Protectie Avifaunistica pentru pasarile migratoare si vulnerabile, incalcand astfel prevederile incluse in „Directiva Pasari”. Pe acesta tema s-a iscat un scandal de presa intre fostul ministru al mediului Sulfina Barbu si ministrul in exercitiu Attila Korodi. Barbu a iesit la rampa cu urechile gadilate placut de termenul englezesc, aratand acuzator spre Korodi. Ea pregatise un proiect de act normativ, dar din primavara pana acum Korodi n-a facut nimic. In replica, ministrul actual i-a explicat Sulfinei ca timp de doi ani a tot pritocit tema fara niciun rezultat. Fostul ministru a explicat: sunt multe pasari si a durat mult identificarea. Ei na, ca doar nu le-a facut recensamantul pe cuiburi! Apoi, spune Barbu, au fost necesare studii, lecturi ?si “vizite pe teren” (in vizita la potarnichi?!). ?Dar asa-i la noi, pana nu se fac 15 pase cu pisica, nu ne este bine! Important e cine-i vinovat, da-l incolo de infringement!


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.