Tractorul cu motorul, Nitramonia cu explozibilul

Tractorul cu motorul, Nitramonia cu explozibilul

0 260

De saptamana viitoare, Prefectura Brasov va fi pichetata de catre sindicalistii Nitramonia-Rompiro in semn de protesc pentru atitudinea de tergiversare pe care o manifesta AVAS faa de combinatul fagarasan. Anuntul, facut ieri de catre liderul de sindicat al platformei chimice de la Fagaras, Lucian Cupu, nu este de natura sa puna pe jar autoritatile – locale sau centrale – nici daca muncitorii de a Nitramonia ar aduce in buzunare nitroglicerina din rezervoarele uzinei. In cazul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ar respecta programul de lichidare pe care l-a impus la Nitramonia, disponibilizatii fagaraseni ar deveni cei mai privilegiati salariati pusi pe liber de catre autoritati in Romania. Cand AVAS-ul se va decide sa urgenteze lichidarea voluntara si restructurarea de personal, fiecare disponibilizat va baga in buzunar nici mai mult, nici mai putin de 50 de salarii compensatorii.


O suma frumusica, la care s-a ajuns dupa negocieri cainoase de ani de zile, si dupa ce diversi investitori dubiosi si foarte datori la bugetul de stat au intrat in posesia unor dintre nucleele in care a fost dezmembrata fosta gloria a industriei chimice brasovene. Cuantumul ei este destinat acum sa acopere, daca nu prestatia profesionala a angajatilor de-a lungul perioadei in care au fost salariati activi, macar efortul de a a apara in prezent patrimoniul exploziv al intreprinderii de asaltul hotilor.


Practic, de luni bune de zile, oamenii vin la lucru pentru a impiedica in acest fel nu atat incursiunile tiganilor colectori de fieri vechi dincoace de gardurile fabricii cat mai ales producerea unei catastrofe. Rezervele de nitroglicerina si alte substante explozive sunt pazite de lacomia inconstienta a hotilor, care le dau tot mai insistent tarcoale, doar de paznici inarmati cu bete si pietre.


In mod cu totul ciudat, situatia exploziva de la Nitramonia incepe dupa incetarea programului de lucru. Sau, ma rog, de paza sindicala organizata dupa modelul unei zile de activitate. Atunci, mastodontul de viitoare fiare ruginite este la cheremul clanurilor de rromi din imprejurimi, care asteapta cu carutele sa-si faca plinul din avutul uzinei muribunde.


Ca sa-si faca protestele mai auzite, sindicalistii fagaraseni s-au asigurat si de sprijinul confratilor de la Tractorul, care nici macar activitate de paznici improvizati nu mai presteaza la Brasov. Pana se hotarasc noii patroni de la Flavus cat anume din terenul uzinei brasovene va fi cedat sectorului imobiliar, sindicalistii le-au promis sustinere muncitorilor fagaraseni.


Dincolo de previzibilitatea gestului de solidaritate sindicala, se intrezareste si o speranta firava. Aceea de a mai da o manivela motoarelor cu explozie ale tractoarelor produse la Brasov. Daca nici explozibilul de la Nitramonia n-o sa fie de nici un folos, nimic n-o sa reporneasca ciclul Carnot la Tractorul.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.